Dovolená v Chorvatsku - Vaše dítě potřebuje povolení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dovolená v Chorvatsku - Vaše dítě potřebuje povolení!

Poslat dítě do Chorvatska bez rodičů znamená moře  papírování
Poslat dítě do Chorvatska bez rodičů znamená moře papírování (Profimedia.cz)

PRAHA – Rodiče, pozor! Chystáte poslat své ratolesti na dovolenou do Chorvatska s babičkou, strýcem či jiným dospělým známým? Pak vás čeká papírování a běhání po úřadech. Každé nezletilé dítě do 18 let, pokud cestuje do této země bez zákonných zástupců, musí mít u sebe písemný a notářsky ověřený souhlas rodičů, který navíc musí být přeložený soudním znalcem do chorvatštiny nebo angličtiny!

Dosud stačil pouze pas, nyní však musí mít dítě i souhlas rodičů. „Nařízení bylo zavedeno kvůli schengenské úmluvě, podle které je každý stát povinen starat se o nezletilé osoby,“ řekla televizi Nova velvyslankyně Chorvatska v ČR Božena Leš. Zpřísnění pohybu českých turistů do Chorvatska se ale nelíbí Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). „Asociace nyní zahájila jednání s chorvatskou stranou o možnosti novely zákona, aby došlo ke zmírnění tohoto znění,“ uvedl mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Chorvaté si už ale uvědomují, že by mohli přijít o spoustu turistů, a připravují změnu zákona, který by snížil věkovou hranici na 16 let.

Úředně ověřený doklad musí obsahovat tyto údaje:
■ Osobní údaje o zákonných zástupcích nezletilého cizince
■ Osobní údaje o plnoleté osobě, v jejímž doprovodu přijíždí nebo odjíždí
■ Prohlášení o souhlasu
■ Důvod pobytu
■ Doba pobytu
■ Doba platnosti souhlasu
■ Podpis zákonných zástupců

Výše uvedený souhlas není zapotřebí, pokud nezletilý cizinec:
■ Cestuje letecky a byl mu vydán průvodní list pro cestování nezletilé osoby leteckého operátora v souladu s IATA standardy.
■ Cestuje v rámci školního výletu, je na seznamu účastníků, který je přeložen soudním překladatelem do chorvatštiny nebo angličtiny, a má vlastní cestovní doklad.
■ Cestuje v rámci sportovní nebo kulturní akce, je v seznamu účastníků a má platný cestovní doklad.

Nezapomeňte na dálniční známku

Další nepříjemností při cestě na Jadran je zavedení dálničních známek ve Slovinsku, kterým se cestou do Chorvatska projíždí. Známky začnou platit 1. července a minimální cena je 35 eur, tedy zhruba 900 korun. Pokud ji mít nebudete, hrozí vám pokuta minimálně 300 eur, tedy od 7500 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.