Víte, co dělají politici před důležitým hlasováním? Čerpají pozitivní energii z hraček a odznáčků: Bez talismanů ani ránu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Víte, co dělají politici před důležitým hlasováním? Čerpají pozitivní energii z hraček a odznáčků: Bez talismanů ani ránu!

Josef Ježek
Josef Ježek (ČTK)

PRAHA – Mají obrovské platy a příspěvky, z nichž si mohou platit poradce a asistenty. Přesto se mnozí politici před hlasováním o důležitých zákonech upínají k amuletům, kteří je mají ujistit, že rozhodují správně.

Mají obrovské platy a příspěvky, z nichž si mohou platit poradce a asistenty. Přesto se mnozí politici před hlasováním o důležitých zákonech upínají k amuletům, kteří je mají ujistit, že rozhodují správně.

Kdyby se poslanec Josef Ježek (ODS) objevil na schůzi Sněmovny bez svého nepřehlédnutelného amuletu na krku – dřevěného ježka požírajícího hada, asi by si jeho kolegové mysleli, že je něco v nepořádku. „I já bych cítil, že mi něco schází. Mám ho přes devětadvacet let, zapomenu si ho vzít tak maximálně dvakrát do roka. Prý mi dodává pozitivní energii. A tu já skutečně mám,“ směje se poslanec.

Podobně si štěstí pojišťuje i Daniel Petruška (ODS). Ten si už dříve zpestřoval nezáživná jednání dolní komory tím, že nosil různé talismany. Plyšová zvířátka už ale odložil, nyní se upíná k náramku na ruce. „Ten mi nosí štěstí,“ řekl.

Se zvířátkem proslul senátor Jaroslav Kubera (ODS), jehož plyšový medvídek byl při prezidentské volbě v lese hlasujících rukou nepřehlédnutelný. Během téže volby svou víru v předmět nosící štěstí projevil i Václav Klaus. Když se rozhodovalo o tom, kdo bude hlavou státu pro další pětileté období, svíral v ruce talisman – zlatého slona.

To Vlastimil Tlustý (ODS) své štěstí nosí na saku. Před hlasováním upíná zrak k malé bílé holubici v klopě. „Dostal jsem ji jako talisman. Dává mi naději, abych to nevzdával,“ vysvětlil už v době, kdy se snažil prosadit svoji vizi reformy financí proti současné, kterou považuje za změkčilou. Se svým plyšovým lvíčkem proslul také poslanec a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Nedávno ho ale daroval, a tak nyní čeká, až mu někdo blízký věnuje předmět, který by mu nosil štěstí stejně jako kdysi lvíček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.