Srážka tramvají v Ostravě - Při bouračce jí madlo probodlo hrudník: Porodila zdravé dítě...daří se mu dobře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Srážka tramvají v Ostravě - Při bouračce jí madlo probodlo hrudník: Porodila zdravé dítě...daří se mu dobře

Nikolka musí být jako nedonošené miminko v inkubátoru.
Nikolka musí být jako nedonošené miminko v inkubátoru. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK, araReprofoto Česká televize)

OSTRAVA – Zaklíněná mezi sedadly, s probodnutým ramenem a hrudníkem. Tak skončila po nejtragičtější tramvajové nehodě v Ostravě těhotná Petra. Lékaři její holčičku Nikolku rychlým porodem sice zachránili a i ona bude v pořádku, přesto nehoda Petře zcela zničila život.

Zaklíněná mezi sedadly, s probodnutým ramenem a hrudníkem. Tak skončila po nejtragičtější tramvajové nehodě v Ostravě těhotná Petra. Lékaři její holčičku Nikolku rychlým porodem sice zachránili a i ona bude v pořádku, přesto nehoda Petře zcela zničila život. Její sestře Monice při ní totiž zemřel syn Tomášek (†4). Kdyby řidič na mladé ženy, které tramvaj na zastávce dobíhaly, nepočkal, vůbec ve vagonu smrti nemusely sedět…

„Těhotná žena byla ještě s jedním cestujícím mezi nejdéle vyprošťovanými cestujícími, šlo téměř o dvě hodiny. Byla zaklíněna mezi sedadly,“ popsal mluvčí záchranky Lukáš Humpl záchrannou akci mladé Petry. Ta po rychlém transportu vrtulníkem do nemocnice musela své dítě ve 34. týdnu porodit císařským řezem. Narodila se jí Nikolka, po porodu vážila 1980 gramů a měřila 42 centimetrů. Petra se následně podrobila další operaci. Měla velké štěstí, že ji madlo neporanilo plíci.

„Prognóza je pro oba už velmi příznivá. Děťátko je zdravé. Maminka byla dnes na oddělení JIP odpojena od plicních ventilátorů a její stav je stabilizovaný. Několik dalších pacientů je ale ještě na dýchacích přístrojích a čekají je operace,“ uvedla včera Aha! Marie Dlabalová, mluvčí Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách.
Teta malé Nikolky Monika leží ve špatném psychickém stavu a se zlomeninami na ortopedii. Přišla o svého syna Tomáše. Nehodu naštěstí přežila její dvouletá dcerka Klárka.

Na místě nehody ještě zemřel muž (†79), jeho manželka (†68) podlehla vážným zraněním po převozu do nemocnice. Lékaři ošetřili celkem 38 zraněných, z toho 13 těžce. „Jejich stav se nezhoršuje. Při srážce utrpěli například zlomeninu páteře, tržné rány. Lékaři přistoupili také k amputaci končetiny,“ upřesnil mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

V nemocnici ve vážném stavu zůstává i řidič (24) tramvaje, jehož policie podezřívá ze zavinění nehody. „I jeho psychický stav je stále vážný, je v péči lékařů, psychiatra a duchovního. Má nasazenou psychiatrickou léčbu,“ dodala Dlabalová.

Proč k tragédii došlo?

Tři mrtvé a desítky zkažených životů má podle Drážní inspekce na svědomí řidič (24) jedné z tramvají linky číslo 5.

Tramvaje se čelně srazily v pátek v 17.53 na jednokolejném úseku mezi zastávkami Poruba koupaliště a Vřesina. Podle mluvčího Drážní inspekce Zdeňka Neusara jedna z tramvají zřejmě vyjela na trať bez souhlasu dispečera. „Vjel na trať směrem od Vřesiny rychlostí 61,4 kilometrů za hodinu. Nejvyšší povolená rychlost přitom byla 60 kilometrů za hodinu. Tato okolnost ale neměla vliv na příčinu nehody, spíše na její následky. Příčinou bylo nerespektování jízdního řádu,“ uvedl ředitel ostravské Drážní inspekce Petr Maikranz.

„Řidič je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení,“ uvedla policejní mluvčí Miroslava Michálková s tím, že mu hrozí až deset let vězení.

Tramvaje na rizikový úsek znovu nevyjedou, dokud dopravní podnik nepřijme opatření, které další podobné tragédii v budoucnu zabrání.

Srážka tramvají v Ostravě! Osmiletý Adam: Viděl jsem umírat lidi...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.