Populační exploze je v Česku: Už je nás 10 381 130! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Populační exploze je v Česku: Už je nás 10 381 130!

V Česku se rodí nejvíce dětí za posledních patnáct let.  Může za to fakt, že se k porodům dostávají tzv. Husákovy děti, tedy silné ročníky narozené v 70. letech.
V Česku se rodí nejvíce dětí za posledních patnáct let. Může za to fakt, že se k porodům dostávají tzv. Husákovy děti, tedy silné ročníky narozené v 70. letech. (Aha! – Alexandr Malachovský, Profimédia.cz)

PRAHA – Je nás čím dál víc! Loni se v Česku narodilo 114 632 dětí, to je nejvíc za posledních 15 let! Je to hlavně proto, že právě teď rodí »Husákovy děti«, tedy silné ročníky narozené během babyboomu v 70. letech 20. století.

Je nás čím dál víc! Loni se v Česku narodilo 114 632 dětí, to je nejvíc za posledních 15 let! Je to hlavně proto, že právě teď rodí »Husákovy děti«, tedy silné ročníky narozené během babyboomu v 70. letech 20. století.

V loňském roce stoupl počet narozených dětí o téměř 9 tisíc, ve srovnání s rokem 2006. Jenže nárůst je jen dočasný, během příštích pěti let se bude počet novorozenců v Česku zase snižovat. Jakmile odrodí silné 70. ročníky, dojde opět k propadu porodnosti. Průměrný věk matek prvorodiček byl v roce 2007 27,1 roku. Jenže naše populace se nerozrůstá jenom díky velkému přílivu novorozených dětí, příčinou je také přírůstek přistěhovalců. Bohužel, i přes nárůst porodnosti, u nás populace stárne. Na 100 dětí připadlo ke konci roku 2007 – 102 osob starších 65 let. Průměrný věk v Česku se tak zvýšil. U žen je nyní 41,8 roku, u mužů 38,8 roku.

Policisté: »Naučte nás rodit«

„Naučte nás rodit,“ požádali policisté specialisty gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Jak uklidnit rodičku, jak chytit miminko, jak přeříznout pupeční šňůru… Chtějí umět pomoci, když není po ruce lékař. První stovka policistů již absolvovala výuku přímo v porodnici. Včera projekt představili.

Tým lékařů, policistů a figurantů také připravil několik filmů s modelovými situacemi, jak rodit na ulici, v prostředcích MHD, v autě, v bytě či v letadle. Při natáčení se ukázalo, že si muži zákona umí poradit i v nejtěžších chvílích. Když měli »čerstvě« narozenému miminku v parku přeříznout pupeční šňůru, neměli nůž, který není v jejich povinné výbavě. „Jeden říkal přestřelit, druhý chtěl kousat, nakonec šňůru přepižlali služebním odznakem,“ chválil je porodník Antonín Pařízek.

Rodící ženu zahrála miss a modelka a v té době nastávající maminka Lucie Koňaříková-Salamé. „Začali jsem na konci mého šestého měsíce a poslední záběry se natáčely týden před porodem. Při scénách v letadle jsem už byla na rozsypání,“ vzpomínala modelka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.