Česká barmanka vyhrála první mezinárodní soutěž
Eliška Stránská je zkušená barmanka z brněnského Escobaru, kde působí již šest let. Barmanství se věnuje profesionálně čtyři roky a za tuto dobu si vybudovala solidní portfolio úspěchů - v roce 2024 se umístila na 3. místě na Monin Cupu, letos reprezentovala Českou republiku na OWCC na Sicílii, kde skončila druhá, a společně s kolegou vybojovala 2. místo na Havana Club Maestros. Nyní přidala k těmto úspěchům své první mezinárodní vítězství v soutěži Saw This, Made This.
Jak jste se cítila, když jste se dozvěděla, že jste vyhrála první ročník mezinárodní soutěže?
Z vítězství jsem nadšená, soutěž jsem chtěla opravdu moc vyhrát a jsem šťastná, že se mi to podařilo.
Jaký je váš recept na vítězný koktejl a proč jste zvolila právě tyto ingredience k Bombay Gin?
Koktejl se skládal z Bombay Sunset. Dále mandarinkovo-koprový cordial – mandarinky proto, že Sunset má jako jednu z přidaných botanicals právě mandarinku, a kopr proto, že v servisu představoval korunu stromu. Zbylé nespotřebované stonky jsem použila jednak proto, aby se neplýtvalo, a zároveň proto, že jde o krásnou českou surovinu. To pro mě bylo důležité, protože Lubo Kristek je český umělec, a chtěla jsem tak vytvořit i přímý odkaz na Česko. A nakonec Cherry Heering infuzovaný bílou čokoládou, který koktejlu dodal jemnost a plnost.
Jak náročné bylo pracovat pod časovým tlakem pouhých 10 minut před porotou? Ovlivnilo to nějak vaši kreativitu?
Prezentace před porotou je vždy náročná – ať už trvá šest nebo deset minut. Myslím si ale, že to nijak neomezilo moji kreativitu.
Co bylo nejtěžší na celém konceptu soutěže - propojit vizuální podobnost s chutí koktejlu?
Nejtěžší pro mě bylo sjednotit všechny nápady a správně spárovat jednotlivé detaily s ingrediencemi tak, aby koncept dával hlavu a patu. Nápadů bylo opravdu hodně, takže jsem musela vybrat jen ty, které zapadaly do smysluplného konceptu.
Kde aktuálně pracujete jako barmanka a jak dlouho se již barmanství věnujete profesionálně?
Pracuji v Escobaru v Brně, kde působím už šest let. Barmanství se věnuji intenzivně přibližně čtyři roky.
