Kočka přinášela smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kočka přinášela smrt

UNIČOV – Kočka a fén v zásuvce To je v koupelně prakticky smrtící kombinace. Vyprávět by o tom mohla žena z Uničova na Olomoucku. Právě když se koupala ve vaně, její kočka shodila fén ze sušáku u vany rovnou do vody.


Shodila paničce do vany fén!

Ženu v bezvědomí a s vážným zraněním převezla sanitka na ARO do Šternberské nemocnice. Kdyby jí exmanžel, který duchapřítomně přiběhl z pokoje u koupelny, neposkytl první pomoc, byla by zřejmě mrtvá...

„Utrpěla popáleninu elektrickým proudem na levé lopatce a paži,“ sdělila Aha! policejní mluvčí Jitka Dolejšová a dodala, že bližší informace na přání rodiny poskytovat nebude. Ani přednosta oddělení ARO Šternberské nemocnice MUDr. Alois Kropáč nebyl sdílnější. I on potvrdil, že rodina si nepřeje podávat médiím žádné zprávy. Přesné okolnosti ženina zranění policie ještě vyšetřuje.

„Voda je dobrý vodič a pád zapojeného vysoušeče nebo jiného předmětu do vany může znamenat okamžitou smrt, protože se do spotřebiče dostane voda. Pouze ty nejdražší fény, které v běžných prodejnách neseženete, jsou uvnitř dokonale izolované,“ řekla Aha! RNDr. Zdeňka Broklová, pracovnice Katedry didaktiky fyziky MFF UK v Praze a dodala, že předejít zranění či smrti lidí při náhodném či úmyslném pádu spotřebiče do vody lze díky proudovému chrániči.

Úrazům zabrání proudový chránič

Proudový chránič je elektrické zařízení umístěné v pojistkové skříni. Zabezpečuje elektrický obvod tak, aby obvod odpojil v případě poruchy, při které dochází k odvodu proudu mimo obvod (např. v případě, že se člověk dotkne vodiče).

V okamžiku, kdy dojde k poruše a do země nebo do člověka teče proud, relé rozepne kontakty. Jinými slovy řečeno, vyhodí se jistič v pojistkové skříni.


Autor: (gru)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.