Srpen, tak to je sezona lusků: Zelené zlato | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 14. srpna 2025

Svátek slaví Alan, zítra Hana

Srpen, tak to je sezona lusků: Zelené zlato

.
(iStock)

Pozor, pozor, milovníci zdraví a čerstvé zeleniny! Kalendář ukazuje srpen a to znamená, že je v plném proudu sezona fazolových lusků! Nejsou jen tak ledajakou přílohou – jde to malé pokladnice plné živin, které vaše kosti, vlasy i metabolismus budou milovat!

5 zdravotních benefitů

1. Fazolové lusky, často přehlížené v záplavě letní zeleniny, jsou bohaté na vlákninu, která je klíčová pro zdravé trávení a správný metabolismus.

2. Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a přispívají k pocitu sytosti, což ocení každý, kdo si hlídá váhu.

3. Jsou nabité vitaminem K, který hraje zásadní roli ve zdraví kostí. Podporuje vstřebávání vápníku a pomáhá udržovat kosti silné a odolné.

4. Díky obsahu křemíku zase přispívají k pevnosti a lesku vašich vlasů a nehtů.

5. A co víc, najdete v nich i slušnou dávku vitaminu C, který je důležitý pro imunitní systém, a antioxidanty bojující proti volným radikálům.

Využití v kuchyni 

Blanšírované: Rychlá a zdravá příloha. 

V salátech: Přidají křupavost a živiny.

Zapékané: Skvělé do gratinovaných pokrmů.

Polévky a dušená jídla: Dodají chuť a texturu.

Restované: S česnekem a bylinkami, neodolatelné!

Grilování: Větší lusky krátce ogrilujte s olivovým olejem, solí a pepřem pro skvělou letní přílohu.

Rychlé tipy

Vybírejte pevné, křehké lusky bez skvrn.

Skladujte v lednici, spotřebujte do několika dnů.

Před vařením odstraňte tuhé konce.

Pokud je vaříte, nepřevařte je, aby si zachovaly křupavost a živiny.

Skvěle se hodí k rybám, kuřecímu masu i tofu.

V zimě jako když najdete...

Fazolové lusky se dají skvěle zmrazit! Stačí je krátce blanšírovat (asi 2 – 3 minuty ve vroucí vodě), ihned zchladit v ledové vodě, osušit a pak je v sáčcích nebo nádobách uložit do mrazáku. A máte zdravou zeleninu po ruce i v zimě.

Experimentujte s kořením

Fazolové lusky skvěle chutnají nejen s klasickým česnekem. Zkuste je opéct s vločkami chilli pro pikantní nádech, s praženým sezamem pro asijskou notu, nebo s troškou uzené papriky pro zajímavou chuť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry