Titanic doplul do Brna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Titanic doplul do Brna

TITANIC – výstava artefaktů  
TITANIC HALL (bývalý Bauhaus), Heršpická 9, Brno  
Denně od 10 do 22 hodin (výstava potrvá 2 měsíce)  
Vstupné: od pondělí do pátku 250 korun pro »dospěláky«, o víkendu a ve svátky 300 korun.
TITANIC – výstava artefaktů TITANIC HALL (bývalý Bauhaus), Heršpická 9, Brno Denně od 10 do 22 hodin (výstava potrvá 2 měsíce) Vstupné: od pondělí do pátku 250 korun pro »dospěláky«, o víkendu a ve svátky 300 korun.

BRNO – Okna z dolní paluby, zvon, kterým se muž ve strážním koši snažil varovat kapitánský můstek před blížícím se ledovcem, kormidlo nebo i osobní věci cestujících. To všechno je od včerejška k vidění v Brně, kam dorazila putovní výstava artefaktů z Titaniku.


Unikátní výstava předmětů vyzvednutých z nejslavnější potopené lodi

Před půlnocí 14. dubna 1912 narazil u kanadského pobřeží Newfoundlandu do ledovce a klesl ke dnu. V hlubinách nalezlo smrt zhruba 1500 lidí.

Z Titaniku bylo vyloveno 5500 předmětů. Mnohé z nich jsou k vidění v Brně! Návštěvníci si mohou i osahat repliku ledovce, a tak na vlastní kůži zažít, v jak ledové vodě nešťastníci mrzli. Do atmosféry na Titaniku uvádějí také repliky kajut první a třetí třídy nebo talíře, ze kterých před téměř sto lety obědvali ti, kteří se 15. dubna 1912 ve dvě hodiny a dvacet minut potopili společně s lodí. Vystaven je i model ponorky Nautille, která věci ze dna oceánu vynesla.

NEJvětší špeky výstavy

Kliknutím zvětšete● Autentické rekonstrukce kajut.
● Kormidlo či předchůdce telefonu, kterým můstek komunikoval se strojovnou.
● Replika kapitánského můstku, kam se může postavit každý návštěvník.
● Každý při vstupu obdrží repliku palubní vstupenky skutečného pasažéra.
● „Návštěvníci si mohou přičichnout k voňavkám, které byly vyloveny z oceánu a po všech těch letech ještě voní,“ říká pořadatel výstavy Jaromír Janáček.


Autor: (bez)
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.