Sláva v Brně - Medvídci vykoukli ven! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sláva v Brně - Medvídci vykoukli ven!

Medvíďata každý den spotřebují kromě mateřského mléka zhruba půl kila vařeného hovězího masa, sleďůa mrkve.
Medvíďata každý den spotřebují kromě mateřského mléka zhruba půl kila vařeného hovězího masa, sleďůa mrkve. (pro Aha! – Alena Ikrová a ČTK)

BRNO – Česko má nové zvířecí hrdiny! O dva měsíce dřív, než bylo původně v plánu, vyšli včera malí medvídci z brněnské zoo ven. Šance na přežití měli přitom po narození minimální – jejich máma předtím už dvakrát o mláďata přišla.

Nakonec však obě mláďata přežila bez jakékoliv pomoci člověka víc než sto dní v porodním boxu! A včera je máma Cora vzala ven na procházku.

„Chovatelé ji chtěli držet v porodním boxu co nejdéle. Zima je ale mimořádně teplá, a tak Cora začala chtít už před třemi týdny ven,“ řekl Aha! mluvčí zoo Pavel Hrazdíra. „Cora už strašně naříkala a mlátila do plechových vrat, měli jsme o ně strach,“ dodal ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Plyšové kuličky se do světa vydaly poměrně statečně. „Báli jsme se, aby medvíďata neskočila do vody. Neumí plavat a medvědice by asi nezvládla obě zachránit. Musíme je hlídat dál, pád ze skály ve výběhu by pro ně mohl skončit tragicky,“ uvedl krátce po vypuštění šéf chovatelského úseku Petr Číhal.

Cora se ale na vodu evidentně těšila. Jakmile se dveře otevřely, medvědice si trochu protáhla tělo a bez zaváhání zamířila do napuštěného bazénu. Lázeň si rozrušeně užívala, tlapami přitom stále držela mláďata na břehu. Láskyplně je olizovala a nechala okusit i čerstvě napuštěnou vodu. Hned jim ukázala, jak si podrbat záda o stěnu výběhu nebo jak se správně vyválet a osušit ve slámě. Na lidi je zvyklá, a tak se hned se svými malými průvodci vydala směrem k návštěvníkům. „Bude to dobrá matka, sami jsme překvapení. Jsou to vlastně její první mláďata,“ řekl spokojeně Číhal.

Chovatelé k rodince nemohou, tajemstvím proto pořád zůstává, jestli má zoo medvědí chlapečky, holčičky, nebo dokonce páreček. „To se pozná, až když začnou normálně čurat. Podobně jako psi to zatím moc neumí, budeme muset ještě tři měsíce počkat,“ prozradil s napětím Hovorka. Až medvídci vyrostou, nabídne je zoo dalším zahradám v Evropě. Pokud vše dobře dopadne, mohou si chovatelé zapsat legendární úspěch.

Otec medvíďat Umca od rodinky odcestoval v polovině ledna do pražské zoo, kde už »pracuje« na dalším potomstvu.

12.3.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.