Nový návrh ministra Nečase - Hlídejte si svoje zaměstnání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový návrh ministra Nečase - Hlídejte si svoje zaměstnání!

Petr Nečas
Petr Nečas (: Archiv)

PRAHA – „Kdo pracuje, musí se mít lépe než ten, kdo nepracuje.“ To je motto změn na pracovním trhu, které představil ministr práce a sociálních věcí Nečas (ODS). Co bude jinak? Třeba výše podpory v nezaměstnanosti, zkrátí se doba jejího pobírání. Lidé do 50 let by podporu brali pět měsíců místo šesti, pak by dostávali jen sociální dávky.

Zkrátí a zpřísní pobírání podpory

Jak vysoké? To bude záležet na tom, jestli se budou rekvalifikovat nebo se zapojí do veřejně prospěšných prací. Vláda projedná zákony v březnu, v dubnu by měly přijít do Sněmovny. Platit by mohly od ledna 2009.

Už od Nového roku se některé věci týkající se podpory změnili. Například ten, kdo poruší pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem (krádež v práci, fyzické napadení kolegy), nedostane žádnou. Nečas také připravuje novelu zákoníku práce, která by měla mimojiné firmám umožňovat snadnější výpovědi zaměstnancům. Například by na hodinu mohl dostat výpověď zaměstnanec na neschopence, kterého kontroloři nezastihnou doma, ale potkají ho venku či na chodbě domu, ačkoliv měl naordinovaný klid na lůžku.

Další změny

● Úřady práce budou víc pomáhat. Nezaměstnanému, který je v evidenci déle než 5 měsíců, vypracují tzv. individuální akční plán. Díky němu by pak měl dostat nabídku na rekvalifikaci, vzdělávací kurz nebo veřejně prospěšné práce. A na rozdíl ode dneška to nebude moci odmítnout.
● Kdo nebude s úřadem práce spolupracovat, vyřadí ho z evidence a nebude dostávat žádnou podporu.
● Po pěti měsících nezaměstnaný (do 50 let) bude dostávat jen existenční minimum dva tisíce korun.
● Maximální výše podpory bude stejně jako teď 12 250 korun.
● Nezaměstnaný si nově bude moci přivydělat. Podle Nečase by mohl pracovat ve prospěch obce, třeba zametat. Když odpracuje 20 hodin, dostane podporu na úrovni životního minima (3126 Kč), při 30 hodinách více. Když nebude dělat nic, dostane jen existenční minimum (2020 Kč).
● Kdo za poslední půlrok dvakrát odejde ze zaměstnání, které mu našel úřad práce, na podporu nebude mít vůbec nárok.
● Větší pokuty za práci načerno. Kdo umožní výkon nelegální práce, zaplatí za to 5 milionů Kč (teď jsou to 2 miliony Kč).
● Zavedou se zelené karty pro cizince, které budou sloužit jako povolení k zaměstnání i k pobytu.

Kliknutím zvětšete

7.3.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.