29. února: Je tu přestupný den! Narozeniny slaví zítra 7000 lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

29. února: Je tu přestupný den! Narozeniny slaví zítra 7000 lidí

Ali Amiri narozeniny slaví jednou za čtyři roky.
Ali Amiri narozeniny slaví jednou za čtyři roky. (Aha! – Marek Pátek)

PRAHA – Už zítra je zvláštní den, který se opakuje jen jednou za čtyři roky! Téměř 7000 lidí narozených v přestupném dni 29. února má konečně možnost oficiálně oslavit své narozeniny.

Už zítra je zvláštní den, který se opakuje jen jednou za čtyři roky! Téměř 7000 lidí narozených v přestupném dni 29. února má konečně možnost oficiálně oslavit své narozeniny. Přestupný rok, ve kterém se přidává den navíc, řeší nesoulad mezi kalendářním a slunečním cyklem.

Mezi celebrity, které mají v občance neobvyklé datum, patří například malíř Vladimír Zubov nebo zpěvák a lékař Ali Amiri. Amiri, který hraje v muzikálech Divadla Broadway, se však na nějaké bujaré veselí vykašle! „Je to tak, moc oslavě svých narozenin nedám,“ směje se Amiri, který však prý při narozeninách nikdy nevyšel zkrátka. „Nějaký dárek jsem od rodičů vždycky dostal,“ přiznává zpívající doktor.

Většina z dalších sedmi tisíc oslavenců se kvůli kalendáři o oslavu okrást nenechá. „Jako dítě jsem mívala dort o patro vyšší, aby mi nebylo líto, že mám narozeniny jednou za čtyři roky. Problém jsem měla jen jednou u zubaře, kde počítač nechtěl přijmout mé rodné číslo. Nakonec se to ale nějak vyřešilo,“ popsala Hana Černá z Prahy.

V souvislosti s nezvyklým datem se ale vyskytly i další kuriózní situace. Například absolvujeli někdo autoškolu před dovršením osmnácti let, objeví se mu ve zvláštních záznamech řidičského průkazu, že může řídit až v den svých osmnáctých narozenin. Pokud by vzal nařízení doslova, usedl by za volant až ve svých 72 letech!

Zajímavostí je i to, že se lidé v přestupném dni příliš nehrnou do svateb. Podle astrologů se totiž nejedná o vhodný den k uzavírání manželství.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.