60 let od Vítězného února: Tehdy začala rudá nadvláda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

60 let od Vítězného února: Tehdy začala rudá nadvláda!

Edvard Beneš právě jmenoval komunistický kabinet Klementa Gottwalda. Komunisté pak vládli 41 let.
Edvard Beneš právě jmenoval komunistický kabinet Klementa Gottwalda. Komunisté pak vládli 41 let.

PRAHA (bar, tk) – Přesně před šedesáti lety se komunisté chopili moci v naší zemi. 25. února 1948 těžce nemocný prezident Edvard Beneš pod tlakem přijal demisi nekomunistických ministrů a schválil podle návrhu předsedy vlády Klementa Gottwalda jejich výměnu komunistickými funkcionáři.


Šlo o dlouhodobě připravovaný krok, režírovaný Moskvou. Napohled legitimní cestou se KSČ dostala na 41 let k moci a nechala za sebou nezměrné materiální škody a lidské tragédie. Komunistická vláda rozpoutala stalinský teror. Ten si v prvních letech vyžádal stovky popravených, tisíce umučených a desetitisíce odsouzených. Nástup centrálně řízené ekonomiky podle sovětského vzoru měl zničující vliv na celé hospodářství.

Jak dopadl Gottwald?

Po abdikaci Beneše se stal Gottwald v červnu 1948 prezidentem. Své slávy si dlouho neužil. Už v březnu 1953 zemřel, dva dny po návratu z Moskvy, kde byl na pohřbu Stalina. Kliknutím zvětšeteCo bylo příčinou smrti? Ač se to tehdy přísně tajilo, Gottwald byl alkoholik a měl syfilis. I kvůli tomu měl problémy se srdcem – výduť srdeční aorty. Ta nevydržela změnu tlaku v letadle při cestě z Moskvy a na následky toho Gottwald zemřel. Jeho tělo pak bylo mumifikováno, stejně jako Leninovo, a v památníku na Vítkově vystavováno. Kliknutím zvětšeteTělo Gottwalda se ale začalo rozpadat. Nejdříve se problém řešil výrobou náhražek poškozených částí ve filmových ateliérech Barrandov. V roce 1962 bylo tělo zpopelněno. Brzy po smrti prvního dělnického prezidenta zemřela po těžké nemoci i jeho žena Marta. Ta v roli první dámy proslula tím, že i v největších vedrech nosila kožichy a nechala se oslovovat »milostivá paní«.


Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.