Nádhernou zeleninu nechávají úmyslně přezrát: Tady se pěstují semínka
Pohled do skleníků na usychající rostliny okurek či rajčat obalené plody trhá zahrádkářům srdce. Na sklizeň je prý ještě čas. Tady se totiž nesklízí zelenina k jídlu, ale pěstují se tu semínka, která budou zahrádkáři vysévat za rok či dva.
Radujete se i začátkem října z úrody zeleniny, kytiček nebo si dosušujete bylinky na zimu? Cesta většiny začala ve Smržicích na Prostějovsku už před dvěma či třemi lety. V tuto dobu se zde připravuje sklizeň plodů, z jejichž semínek budete mít úrodu třeba až v roce 2026. „Nyní plánujeme, jaké osivo a v jakém množství bude potřeba na podzim 2025 a 2026, takže v podstatě pro sezony 2026 a 2027. Musíme samozřejmě brát ohled na to, jestli se jedná o rostliny jednoleté či dvouleté,“ popsal ředitel společnosti SEMO Jan Prášil.
Cesta osiva začíná v laboratoři, kde se testuje kvalita, zejména jeho klíčivost, čistota a přítomnost nemocí přenosných osivem. Pokud je vše v normě, cesta pokračuje přes čisticí linku, aby se získala semena prostá jiných příměsí. Pak následuje opět laboratoř, kde jsou znovu podrobena testům a kde získají certifikát kvality. Teprve pak mohou jít na balicí linku a následně do prodeje.
20letá výzva
Vyšlechtit novou odrůdu zeleniny trvá 10 až 20 let. „Dá se říct, že tu dnes připravujeme osivo plodin, které se budou pěstovat a sklízet za nějakých 15 či 20 let,“ popsal Jan Prášil.
I odpad se využije
Odpad, který zbude po oddělení semen, čeká jedna ze tří možností. Něco se zaorá, něco se zkompostuje nebo skončí jako topivo. „Jedinou výjimkou je paprika. Vyzrálé lusky si po oddělení semen někdy berou konzervárny na další zpracování,“ prozradil Jan Prášil.