Zdravotníci křičeli: Rathe, jsi osel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdravotníci křičeli: Rathe, jsi osel!

Tento průvod lékařů procházel včera v poledne centrem Prahy.V jejich čele kráčel osel.
Tento průvod lékařů procházel včera v poledne centrem Prahy.V jejich čele kráčel osel. (Aha!: Petr NOVOTNÝ)

PRAHA – V Praze se včera konala jedna z největších protestních akcí proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Přes Rašínovo nábřeží až k Úřadu vlády se vydalo asi 3000 nespokojených zdravotníků, lékařů a lékárníků, kteří v průvodu skandovali hesla jako »deratizace« nebo »běž domů, Davide«.

Nejvtipnější na celé akci byla přítomnost oslíka s červenou mašlí, který celý průvod dovedl až k Úřadu vlády.

Kdo se včera kolem poledne vypravil do centra Prahy, určitě nepřehlédl skoro pět tisíc nazlobených zdravotníků, kteří se sjeli z celé České republiky, aby vyjádřili svůj protest proti ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. „Nejsme spokojení, co dělá pan ministr Rath a hlavně nejsme spokojení s tím, že nemůžeme léčit naše pacienty. Nejsou totiž peníze na onkologickou léčbu, na zubní protézy a na spoustu dalšího,“ vysvětloval šéf České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Celý pochod startoval na Palackého náměstí před Ministerstvem zdravotnictví, kde promluvili organizátoři akce prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba a prezident stomatologické komory Jiří Pekárek. Poté se průvod plný rozčilených lékařů vydal směrem k Národnímu divadlu. Pochod probíhal velice poklidně a dokonce se dav řídil pokyny policistů, kteří akci zvládli s bravurním klidem. Cestou organizátoři rozdávali vtipně vymyšlené samolepky s textem »Nejsem pokusný králík Dr. Ratha«, který se stal symbolem celého Týdne zdravotnického neklidu. V čele průvodu kráčel samotný Jiří Pekárek, který nesl spolu s dalšími lékaři transparent »Pošlete osla domů!«. A koho přítomný oslík v čele průvodu znázorňoval, bylo více než jasné podle »motýlka«, kterého měl na krku…

Protestní akce poklidně skončila na Malé Straně před Úřadem vlády, kde jako pozdrav vládě lékaři zanechali polystyrénového králíka v kleci. Ministr Rath se na demonstraci nedostavil, naplánoval si inspekci v psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích. „Já na předvolební akce ODS nechodím,“ odpověděl Rath Radiožurnálu na otázku, proč se neukáže demonstrantům. „Je právo každého občana protestovat,“ sdělil ministr Radiožurnálu. „Já naopak považuji za legitimní, že chceme nemocnice uchránit pro občany,“ uzavřel. Svou nespokojenost vyjádřili včera lékaři demonstrací. Nespokojení jsou však také pacienti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.