Hyeny jako dikobrazi: Do boje s naježenou srstí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hyeny jako dikobrazi: Do boje s naježenou srstí

Při šarvátkách působí pár hyen děsivě. Tento dojem ještě více umocňuje naježená dlouhá srst.
Při šarvátkách působí pár hyen děsivě. Tento dojem ještě více umocňuje naježená dlouhá srst. (Foto pro Aha! – Dominika Stempa, ara)

Jako by proti sobě stáli rozčílení dikobrazi! Tak působí při šarvátkách dvojice hyen čabrakových, které se nedávno staly novými obyvateli Safari parku ve Dvoře Králové.

Hyeny čabrakové jsou od ostatních druhů hyen rozpoznatelné hustou až 30 centimetrů dlouhou srstí a hřívou, kterou v rozrušení ježí a vypadají díky tomu mohutněji a hrozivěji. I přes tyto šarvátky však téměř dvouletý pár, který přijel do Dvora z chovného centra v Africe, zatím žije v harmonii.

To se v lidské péči vidí dost výjimečně. „Spojování dospělých zvířat nezřídka končí vážnými zraněními. Samice jsou navíc v době odchovu extrémně citlivé na vyrušování,“ uvedla zooložka Gabriela Linhart. Zahrada ale věří, že dovezená dvojice bude dál fungujícím párem, který časem zplodí mláďata.

Samci jsou větší

Hyena čabraková žije na jihu Afriky, zejména v JAR, Namibii a Botswaně. Obývá suché, polopouštní i pouštní oblasti. Často ale zachází až na mořské pobřeží, kde se živí mršinami lachtanů či jejich mláďat, velrybami a dalšími mořskými živočichy. V nouzi nepohrdne ani kořínky, hlízami nebo divokými melouny. Samci jsou na rozdíl od jiných hyen větší než samice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.