Nicolka (8) s autismem si ve stresu ubližuje: Maminka popsala děsivé chvíle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nicolka (8) s autismem si ve stresu ubližuje: Maminka popsala děsivé chvíle

Nicolka nekomunikuje a nerozumí běžnému světu.
Nicolka nekomunikuje a nerozumí běžnému světu. (Foto archiv Moniky Jíravové)

Narodila se jako zdravá holčička, kolem 9. měsíce si ale maminka všimla, že nijak nereaguje. Nicolce (8) z Chomutova lékaři diagnostikovali autismus. Bere léky, jenže i přesto si ubližuje.

Trvalo téměř rok, než si maminka Monika Jírová (35) připustila, že něco není v pořádku. „Byla jsem na kávě s kamarádkou, která měla o dva měsíce mladší holčičku. Viděla jsem ten rozdíl, jak reaguje, umí mávat. Nicolka nic z toho nezvládla,“ popsala Aha! Monika s tím, že doktorka říkala, že je na pokroky ještě čas. Jenže ty nepřišly...

Nejhorší pohled

Když dívence byly tři roky, začalo obíhání lékařů. „Potvrzen byl nakonec autismus se středně těžkou retardací a AHDH,“ vyjmenovala maminka, která se s diagnózami za tu dobu už smířila. Těžší chvíle však přicházejí, když je Nicolka ve stresu. „Mlátí hlavou do zdi, o zem. Trhá si nehty u nohy, nenechá jedinou záděru. Koukat na vlastní dítě, jak si ubližuje je ten nejhorší pohled na světě,“ zoufá si Monika. To vše se děje i přes medikaci, občas pomůže odvedení pozornosti. Nicolka navíc nemluví a rozumí jen velmi omezeně. „Nezvládá sama základní hygienu, ani oblékaní. Nerozumí zkrátka našemu světu,“ dodala maminka. boxy

Klíčky ruší sousedy

Pokud si Nicolka neubližuje, celý den hopsá, hučí nebo si cinká s klíčky. „Kvůli tomu máme často problémy se sousedy, kteří nechtějí tolerovat její jiné chování. Chápu je, protože upřímně je to někdy vysilující i pro mě a naše nejbližší, ale bohužel s tím nedokážu nic udělat. Jakákoliv snaha ji zastavit vede jen k dalšímu záchvatu a ubližování si,“ neví si rady Monika. 10A OTV klíče Když je v klidu, cinká si klíčky.

Stará se i o prarodiče

Paní Monika se zároveň stará i o prarodiče. „Celý život mi byli oporou a s narozením Nicolky se mi vždy snažili život usnadnit. Jenže přišel čas, kdy už nemají síly a potřebují sami velkou pomoc. Babička má Alzheimerovu chorobu v pokročilém stádiu a nedávno prodělala druhou mozkovou příhodu. Děda má po operaci vývod, nedávno mu byla vyměněna kyčel a ještě ho v blízké době čeká druhá operace páteře,“ vysvětlila Monika s tím, že k nim i s Nicolkou zhruba třikrát až čtyřikrát denně musí docházet. 10A OTV děda Hodně času tráví s nemocnými prarodiči.

Pomoci můžete i vy

Aby se jim život trochu usnadnil, potřebovali by i s prarodiči společné bezbariérové bydlení. „Každodenní přecházení a vláčení Nicolky z bytu do bytu není náročné jen pro mě, ale hlavně pro Nicolku. Pomoci můžete skrze sbírku i vy. Více se dozvíte na portále Donio pod heslem Bezbariérový domov pro autistickou Nicolku a prarodiče.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.