Skočil do přehrady, zlomil si páteř: Z vozíčkáře Milana je ragbista! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Skočil do přehrady, zlomil si páteř: Z vozíčkáře Milana je ragbista!

Vítězný tým ostravských hendikepovaných ragbistů v tělocvičně při tréninku i při zápasech.
Vítězný tým ostravských hendikepovaných ragbistů v tělocvičně při tréninku i při zápasech. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

O tom, jak se obrátí člověku život během vteřiny naruby dobře ví Milan Chromič (51) z Ostravy. V dvaceti sedmi letech skočil do přehrady tak nešťastně, že zůstal odkázaný na invalidní vozík. Nerezignoval, díky své odhodlanosti dál pracuje a sportuje.

V mládi jej bavily všechny sporty, rád také poseděl s přáteli. A právě takové jedno setkání mu výrazně zasáhlo do zdraví. „Něco se vypilo. Skočil jsem do Olešné, jak jsem to dělával často, tentokrát jsem si ale zlomil krční páteř,“ uvedl Milan Chromič.

Smutná role

S novou rolí doživotního vozíčkáře se sžíval dlouho, díky podpoře rodiny, zejména manželky Kateřiny (50) a později také dcery Michaely (19) se zvedl psychicky i fyzicky. „Byly horší chvilky, vše se ale podařilo překonat. Přehodnotil jsem i celý život. Přestal jsem se neustále za něčím honit a věnuji se více rodině,“ říká z vozíčku.

Rvačka s osudem

Dnes Milan Chromič inspiruje aktivním přístupem a úctou k životu zdravé lidi. Celé čtvrt století pomáhá jako IT technik personálu ve Vítkovické nemocnici, jezdí pravidelně na nejrůznější výlety a také aktivně sportuje – je ragbistou v top českém týmu. Sportovní klub SK Ostrava, v němž hraje v nejvyšší české soutěži, předloni vyhrál národní ligu. „Chci varovat všechny ty drsňáky, kteří se chtějí ukazovat, aby na sebe byli opatrní. A když už dojdete k úrazu, nerezignujte. Perte se s osudem, žijte normálně jako já tak, jak to dělá každý druhý,“ vzkazuje.

Víte, že...

...ragby vozíčkářů se hraje v počtu čtyř hráčů proti čtyřem hráčům na čtyrikrát krát osm minut!

Vozíček za zásluhy

Zaměstnavatelé si Milana Chromiče cení natolik, že mu prostřednictvím NADACE AGEL věnovali již v pořadí druhý invalidní vozík. „Je lepší, stabilnější a umožňuje mi vyjížďky do přírody i lepší ovládání v práci i doma,“ pochvaluje si invalida.

Týdně 50 kilometrů

Vozíček pro něho znamená vlastně nohy. Za týden na něm urazí i padesát kilometrů. „Vozík nakládám sám často do auta a když mám částečně ochrnuté ruce vítám, že nový vozíček je lehčí. Rozhoduje každé deko,“ uvedl Milan Chromič.

Pojišťovny platí základ

Bez nadace by si tak kvalitní vozík pořídit nemohl. Zdravotní pojišťovny zatím stále hradí mechanické vozíky jen částečně. „My z našich zkušeností dobře víme, jak moc důležitou pomůckou invalidní vozík bývá, a jak moc může jeho kvalita ovlivnit celkovou kvalitu a soběstačnost hendikepovaných,“ řekla Veronika Dostálová ze správní rady NADACE AGEL.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.