10 omylů maminek při krmení kojenců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 omylů maminek při krmení kojenců

Při dokrmování kojenců se maminky dopouštějí často zbytečných omylů.
Při dokrmování kojenců se maminky dopouštějí často zbytečných omylů. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Doby se mění a některé návyky při krmení malých dětí také. Co dříve bylo běžné, nyní je považováno za nezdravé. Kakao, rohlík, mléko z obchodu – to vše prý může malým dětem ublížit! Nejohroženější jsou kojenci, které už maminky začínají dokrmovat.

Lékaři tvrdí, že mnozí z nich se budou kvůli zbytečným omylům svých rodičů do konce života potýkat s vážnými zdravotními problémy. Tady je deset nejběžnějších omylů, kterých se podle lékařů české maminky dopouštějí, když dávají svým dětem následující potraviny...

1. Rohlík
● Čím je nebezpečný: Je vyrobený z pšeničné mouky, která obsahuje rostlinnou bílkovinu lepek. Pokud je do stravy přidáván příliš brzy, může se u dítěte vyvinout celiakie – nebezpečná nemoc způsobená nesnášenlivostí lepku. Když pomineme, že se malé dítě může rohlíkem i zadusit, může u něj lepek vyvolat chronický zánět sliznice tenkého střeva. Člověk pak špatně tráví cukry a tělo nedostatečně vstřebává bílkoviny a tuky.
● Rada: Potraviny obsahující lepek by dítě rozhodně nemělo dostat do osmi měsíců svého věku. Pozor na piškoty! Kromě pšeničné mouky obsahují i vejce a cukr, což je pro kojence rovněž nevhodné.

2. Mléko
● Čím je nebezpečné: Kravské mléko, konkrétně mléčná bílkovina, totiž patří mezi nejčastější potravinové alergeny. Dětí, které kvůli mléčné bílkovině trpí alergiemi nebo dokonce astmatem, přibývá. Lékaři radí počkat se zařazením »sladkého« mléka do dvou, případně tří let věku dítěte, a raději používat sušená dětská mléka.
● Rada: U zdravých batolat se dá spolehnout na to, že většinu látek schopných vyvolat alergickou reakci zničí dlouhý, minimálně desetiminutový var.

3. Vejce
● Čím jsou nebezpečné: Mnoho rodičů dítěti přidává například rozkvedlané vejce do vývaru. I to ale může vyvolat alergii. Zejména to platí pro vaječný bílek, kterého někdy k prudké alergické reakci stačí i kapka.
● Rada: Děti s atopickým ekzémem mohou do dvou až tří let věku vejce jen jako součást pečiva.

4. Citrusy
● Čím jsou nebezpečné: Šťáva z čerstvých pomerančů jistě obsahuje mnoho vitaminů, současně však může vyvolat silnou alergickou reakci.
● Rada: Podobně nebezpečné je podávat malému dítěti šťávu z kiwi, broskví, ananasů a dalšího tropického ovoce.

5. Ořechy
● Čím jsou nebezpečné: Z hlediska rozvoje alergie jsou nebezpečné zejména burské oříšky.
● Rada: Vyplatí se minimálně do dvou let ze stravy dítěte tento typ pochutin (stejně jako např. mák) úplně vynechat. Mj. se tak vyhneme i hrůzostrašnému zážitku, když dítěti zaskočí oříšek a málem se udusí.

6. Rajčata
● Čím jsou nebezpečné: Pro dítě, které je ohroženo nějakým druhem alergie, může být značně nebezpečné, zejména v syrovém stavu.
● Rada: Totéž platí pro papriky. Opatrnost je na místě i u kořenové a aromatické zeleniny – např. ředkviček, pórku, cibule.

7. Ryby
● Čím jsou nebezpečné: Skvělá potravina, ovšem současně i velmi silný alergen.
● Rada: Experti proto radí počkat s jejich zařazením do dětského jídelníčku nejméně do prvních narozenin. Jsouli jakékoli obavy z alergie, je nutné počkat do tří let i déle.

8. Kakao
● Čím je nebezpečné: Patří k oblíbeným nápojům dětí, ovšem odborníci pro to příliš pochopení nemají. Kakao je silný alergen a rodiče, kteří nechtějí riskovat, by s prvním podáním kakaa měli počkat aspoň do dvou let věku dítěte.
● Rada: Podobné pravidlo platí i pro čokoládu, která navíc (stejně jako další sladkosti) přispívá při častější konzumaci ke vzniku zubního kazu. Podobně nevhodné je sladit kojenci čaj medem, i ten je totiž silným alergenem.

9. Džusy
● Čím jsou nebezpečné: Lékaři před nimi varují hlavně rodiče dětí, u kterých se například projevil atopický ekzém. Jsou totiž příliš koncentrované a obsahují spoustu cukru a kyselin a na citlivý dětský organismus jsou příliš agresivní.
● Rada: Do tří let nic, pak ředit vodou.

10. »Rychlená« zelenina
● Čím jsou nebezpečné: Pokud nenakupujeme v bio obchodech, je téměř jisté, že nádherná velká mrkev či hlávkový salát koupený třeba v březnu obsahuje velké množství dusičnanů, které na kojence působí jako jed.
● Rada: U půlročních dětí raději používejte hotové masozeleninové směsi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.