Překvapivě rychlý verdikt: Babiš a Nagyová znovu zproštěni viny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Překvapivě rychlý verdikt: Babiš a Nagyová znovu zproštěni viny

Andrej Babiš a Jana Nagyová u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo
Andrej Babiš a Jana Nagyová u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (Archiv Blesku)

Podruhé nepravomocně zproštěni! Městský soud v Praze včera znovu projednával kauzu Čapí hnízdo. A soudce Jan Šott znovu nevyslyšel volání státního zástupce, aby uložil trest expremiérovi Andreji Babišovi (69, ANO) a jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové (53).

Městský soud se zabýval případem znovu poté, co první osvobozující rozsudek zrušil odvolací pražský vrchní soud. Podle Šotta soud doplnil dokazování, jak nařídil odvolací soud. „Existují indicie, které tu naznačil státní zástupce, že jsou pochybnosti o celé transakci, jejím pozadí i aktérech, ale ty nejsou přímým důkazem. Žalovaný skutek není trestným činem,“ řekl pak Šott. Podle něj také nebylo prokázáno, že by příbuzní Babiše byli bílými koňmi. Odmítl ale slova expremiéra o politickém a účelovém stíhání. Babiš a Nagyová se samotného vynesení rozsudku nezúčastnili.

„Mám radost,“ uvedl po jeho vynesení expremiér. Včerejší jednání soudu proběhlo překvapivě rychle. Dopoledne mluvili znalci a hned po nich soudce vyzval obě strany k závěrečným řečem. Státní zástupce Jaroslav Šaroch v té své navrhl pro Babiše tříletou podmínku s odkladem na pět let a peněžitý trest 10 milionů korun. Stejný trest chtěl i pro Nagyovou s tím rozdílem, že ta měla zaplatit 500 tisíc korun. Oba obvinění ale svoji vinu odmítali. „I nyní kategoricky konstatuji, že žádný trestný čin, jak lživě tvrdí obžaloba, jsem nespáchal,“ uvedl ve své řeči Babiš. Státní zástupci a advokáti si ponechalilhůtu na odvolání.

O co v kauze jde?

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení Čapího hnízda z Agrofertu a také prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle žalobce proto, aby zdánlivě farma splňovala podmínky pro zisk padesátimilionové evropské dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby žádost o dotaci podala. Obviněna je z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Policie se případem zabývala od roku 2015, obžalovaná dvojice byla stíhána od roku 2017. Předsedu ANO musela k soudu opakovaně několikrát vydat Sněmovna. Babiš dlouhodobě tvrdí, že kauza je politicky motivovaná. Čapí hnízdo teď vlastní společnost Imoba patřící do holdingu Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů. Firma v roce 2018 spornou dotaci vrátila.



Přečtěte si
AHel
16. 2. 2024 • 09:48

Vláda má máslo na hlavě a stále bude vytahovat zaklínadlo "Čapí hnízdo", věc starou víc než 10 let, a už po druhé soud rozhodl, že to není trestný čin....jen potrefená husa křičí. Proč nejdou po Fialovi, hraje si na čestného ale mlží o majetku a různých penězotoků do ODS. V pondělí s nimi do hnoje!

hejhej
15. 2. 2024 • 20:05

Neschopná vláda neustále, trapně útočí na p. Babiše. Ve svazcích Stb je i Fiala a mnoho dalších, dotace v milionech bral Fiala na nějakou neznámou neziskovku " Barmské ženy"- nyní na ni bere dotace jeho syn. A to nikomu nevadí. Ti hlupáci z vlády nemají ve svých hubách jen p. Babiše, na nic jiného ve své tuposti se nezmůžou. Jenom rozeštvávají společnost - tato vláda je k zblití.

Uživatel_5777995
15. 2. 2024 • 14:01

Proč překvapivě rychlý? Neměl být žádný, nic neudělali 👍🤣

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.