Ohnivec rakouský: Odstartoval houbařskou sezónu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ohnivec rakouský: Odstartoval houbařskou sezónu

Rudé kalíšky obsypaly upadlou větev.
Rudé kalíšky obsypaly upadlou větev.  (Foto pro Aha! – Jana Čapková)

Blíží se skutečné jaro? Napovídá tomu nejen současné počasí a vykukující sněženky, ale už i houby! Amatérská mykoložka Jana Čapková (45) našla krásný a vzácný, ale nejedlý ohnivec rakouský. O tři týdny dříve, než je běžné!

Houba obvykle roste až koncem zimy. Jana Čapková z Houbařského spolku v Lomnici nad Popelkou na ni narazila v Českém ráji. „Ohnivce jsem nalezla nedaleko Sobotky a dost jsem se divila, protože roste až koncem února, i když bez problému přežije pod sněhovou pokrývkou,“ řekla Aha! mykoložka a dodala: „Fotografování ohnivce je krásný zážitek a chodím na ně každý rok. Takovou úrodu ohnivců jsem z kraje února nikdy neviděla. Je to skutečná rarita,“ řekla Čapková. „Musíme si uvědomit, že astronomické jaro začíná až 20. března a i na předjarní houby je skutečně brzy,“ dodává amatérská mykoložka.

Název podle zbarvení

Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) je nejedlá houba, která má tvar kalichu, roste málo až vzácně, jednotlivě nebo v malých skupinách v předjaří a začátkem jara na mrtvém dřevě listnáčů. Řííká se mu rakouský, protože právě u našich jižních sousedů byl poprvé popsán. Výraz ohnivec poukazuje na dominující oranžovočervenou barvu kalichu této vzácné houby.

Houbaří i v zimě

„U nás jíme čerstvé houby celoročně,“ říká Čapková. Čtenářům Aha! poradila, které jedlé houby lze v těchto dnes sbírat: „Mezi nejběžnější jedlé houby, které si v zimě můžete z lesa odnést patří Jidášovo ucho, hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá.“

Teplé a mokré počasí

Probouzení přírody počasí v nejbližších dnech nezpomalí, spíše naopak. Po přední straně tlakové níže se středem u Irska k nám proudí vyhřátý vzduch od jihu a přináší časné předjaří. Teploty se dál budou pohybovat na únor vysoko. Nejvýše vyšplhají zítra, kdy výjimečně naměříme i 15 stupňů. Zároveň bude počasí poměrně uplakané. S možným deštěm musíme počítat každý den. Příští týden se mírně ochladí, ale rtuť teploměru se dál přes den udrží nad nulou. V noci pak může sklouznout i pod ni, ale jen velmi těsně.

Jak bude?

Dnes: zataženo, občas déšť. Den od 8 °C na severu do 13 °C.

Zítra: zataženo, místy slabý déšť. Noc 3 až 7 °C, den 10 až 15 °C.

Neděle: oblačno, občasný déšť. Noc 6 až 10 °C, na Z 3 °C, den 7 až 11 °C.

Pondělí: oblačno, přeháňky. Noc 3 až 7 °C, den 6 až 10 °C.

Úterý: oblačno, místy déšť. Noc 0 až 4 °C, den 5 až 9 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.