PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Houby rostou i během barevného podzimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Houby rostou i během barevného podzimu

Podzim maluje všemi barvami.
Podzim maluje všemi barvami. (﷯Foto ﷯Alena﷯ Vávrová﷯, Facebook, ara)

Říká se, že s podzimem přichází druhé jaro, kdy je každý list květem. Další dny proto nadělí sice chladnější počasí, ale v malovaných kulisách. A houby pořád rostou.

Copak husa, ale svatomartinské hřiby praváky, to je teprve věc! Letos příroda opravdu udivuje, a tak se Alena Vávrová (39) z Traplic na Uherskohradišťsku chlubí houbovým úlovkem i počátkem listopadu. Zajímavé podle ní je, že les si stále udržuje teplotu i vlhkost. „Nebude-li tuhý mráz, nemusejí to být poslední houby,“ dodala Alena. Po rekordně teplém říjnu se bude pozvolna ochlazovat a teploty v noci, obzvlášť ve vyšších nadmořských výškách, budou klesat pod bod mrazu. „V sobotu k nám bude kolem tlakové níže postupující ze Severního moře k jihovýchodu proudit chladnější oceánský vzduch,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

První námraza a bouračky

Přicházející zima dala o sobě včera řidičům poprvé nepříjemně vědět. Na námraze bouralo mezi Sokolovem a Loktem na dálnici D6 hned šest aut. Šlo o dvě bouračky, které se odehrály prakticky ve stejnou dobu. Jedna nehoda se stala v jízdním pruhu na Karlovy Vary, druhá pak v protisměru. Sedm zraněných odvezly sanitky do nemocnice.

Jak bude?

Dnes: oblačno až zataženo, na východě místy déšť. Den 7 až 11 °C.

Zítra: oblačno až zataženo, místy déšť, nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Noc –1 až +5 °C, den 4 až 9 °C.

Neděle: oblačno až zataženo, místy déšť, nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové. Noc 0 až +4 °C, den 4 až 8 °C.

Pondělí: oblačno až zataženo, místy déšť, nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové. Noc –1 až +3 °C, den 4 až 8 °C.



Přečtěte si
Jan Kocián
16. 11. 2023 • 13:19

V úterý řeka Otava v Rejštejně UTAJENĚ vystoupala o jeden metr na 2. povodňový stupeň a průtok se zvýšil z původních cca 4 kubíků na cca 85 kubíků.
------------
Ve středu kolem 4. ranní došlo na mnoha stanicích k výraznému zesílení větru... to právě přes Česko přecházela "comma"... na satelitní animaci viditelná jako roztočený vír putující od severozápadu na jihovýchod. Kocelovice v Čechách naměřily 75 km/h. Později pak na Moravě v Kuchařovicích skoro 80 km/h. Večerní/noční systém (v Bavorsku pěkné bouřkové linie) přinesl počasí, na jaké nebyla žádná výstraha... až pak ve středu ráno ČHMÚ vydal žlutou na silný vítr. ČHMÚ podcenil vítr (slabé bouřky nakonec zasáhly ve středu Beskydy), proto nechtěl ponechat nic náhodě a vydal předběžné upozornění na možnost vydání výstrahy na páteční silný vítr. ČHMÚ to dnes zrušil.

Jan Kocián
14. 11. 2023 • 03:12

Dnes brzy ráno byl dokonce až 2. povodňový stupeň na Otavě v Rejštejně.

Jan Kocián
13. 11. 2023 • 11:44

V aktuálně platném výhledu, ČHMÚ tipuje, že týden od 13. do 19. listopadu bude srážkově spíše chudší.

K vidění na webu ČHMÚ po kliknutí na "Měsíční výhled" v levém sloupci do pondělních cca 17.00.

Jan Kocián
12. 11. 2023 • 23:46

V úterý 14. listopadu silné bouřky v podobě slabých supercel a bouřkových linií vyboulených do tvaru luku především v západní Evropě. Ale dostane se to i do Česka. Slabé supercely v Česku v úterý odpoledne a pak večer slabé bouřky se budou formovat do linií, takže půjde i o ojedinělé silné bouřky v ČR!

Jan Kocián
12. 11. 2023 • 03:20

V pondělí bleskové povodně v Turecku. Pondělní bouřky na severozápadě Evropy by se měly rozšířit během úterka i do Česka, kde lze očekávat i slabé supercely! Vítr bude silný už v pondělí večer.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.