Unikátní zákrok! Nádor psovi operoval neurochirurg! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní zákrok! Nádor psovi operoval neurochirurg!

Kazimír se má už po operaci čile k světu.
Kazimír se má už po operaci čile k světu. (pro Aha! – Zuzana Nytrová)

OSTRAVA – Unikátní spolupráce neurochirurga Tomáše Nytry a veterináře Jan Nytry zachránila život psovi. Z páteře mu vyoperovali nádor způsobem, jakým se běžně operují jen lidé.

Unikátní spolupráce neurochirurga Tomáše Nytry a veterináře Jan Nytry zachránila život psovi. Z páteře mu vyoperovali nádor způsobem, jakým se běžně operují jen lidé.

Dvouletý pes rasy Kavalier Kings Charlies Spaniel jménem Kazimír začal před časem pokulhávat. Jeho majitelé proto spěchali k veterináři. Ten ale nedokázal přesně určit příčinu a stav Kazima se stále zhoršoval. Na problémy s psím miláčkem si pak majitel Edward Fitzsimmons s Ostravy postěžoval i svému známému neurochirurgovi Tomáši Nytrovi. Ten se s podobnými příznaky setkávaldenně u svých pacientů, a tak se spojil s veterinářem Janem Nytrou.

„Provedli jsme další vyšetření magnetickou rezonancí a našli jsme onemocnění míchy. V krční páteři byla cysta,“ vysvětlil Aha! veterinář Jan Nytra.

„Doktor nám oznámil, že se může pokusit o konzervativní léčbu léky, ale výsledek je nejistý. Když medikamenty nezaberou, Kazimír do 6 měsíců ve velkých bolestech zemře,“ řekl Aha! majitel psa a dodal: „Rozhodnutí bylo tedy snadné. Kazimír je můj dobrý přítel, a když něco můžu udělat pro přítele, tak to udělám. Proto jsem svolil k operaci.“

Neurochirurg si nejprve nastudoval kostru psa a pak i s veterinářem celý zákrok vyzkoušel na mrtvém zvířeti. Samotnou operaci potom provedl nezvykle velký tým: 5 lékařů a sester.

„Hrozně jsme se o Kazimíra báli. Byli na sále zavření nekonečné čtyři hodiny, ale stálo to za to. Jsme šťastní. Kazimír už žere i pije a to je dobré znamení,“ smál se pan Fitzsimons. „Vše nasvědčuje tomu, že se operace povedla. Pes se ale bude zotavovat ještě několik týdnů. Celý léčebný postup chci zveřejnit i v odborném tisku,“ dodal Zdeněk Nytra.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.