Z ropy zrozená: Vazelína, univerzální pomocník už od 19. století | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Z ropy zrozená: Vazelína, univerzální pomocník už od 19. století

Vazelína se dá použít na opruzeniny
Vazelína se dá použít na opruzeniny (Foto scom)

Tradiční mazadlo nabízí tolik uplatnění, můžete se na něj spolehnout v nejrůznějších situacích. Pomáhá hojit, zvláčňuje, hydratuje i zkrášluje. Znáte všechny způsoby použití?

Na suchá místa

Vazelínou natírejte nejen suché lokty, paty, klidně ji naneste i na pleť obličeje, pokud je extrémně vysušená a nepříjemně pne. Regeneruje nehtovou kůžičku, můžete ji použít i na roztřepené konečky vlasů.

Popraskané rty

Zachrání vysušené a popraskané rty. Dopřejte jim speciální péči: Naneste vazelínu v množství o velikosti hrášku na kartáček a vmasírujte ji štětinkami do rtů. Je to i peeling, který vás zbaví suchých a odumřelých částeček kůže.

Prevence

Funguje i jako ochrana a prevence, aby se problematická místa znovu nevysušovala. Chrání totiž kůži před vnějšími vlivy.

Pro moderní líčení

Aby líčení vypadalo svěže i neobvykle, pomozte si vazelínou. Když ji nanesete na horní oční víčko, snadno vykouzlíte efektní wet Look. Konečky prstů ji můžete vklepat do lícních kostí, což funguje i jako rozjasňovač.

Proti stárnutí

Uzamyká v pokožce vláhu, udržuje ji hydratovanou a pružnou. Vrásky se pak tvoří pomaleji, tvář si udržuje mladistvý vzhled. Snese ji i suchá a citlivá pokožka. Může posloužit i jako odličovač nebo krém po holení, protože zklidňuje.

Rány a popáleniny

U bolestivých ran pomůže urychlit hojení, chrání totiž pokožku a uzavírá v ní vlhkost.

Opruzeniny

Dětská pokožka je jemná a je třeba ji chránit pouze šetrnými přípravky. Hypoalergenní mazadlo perfektně funguje i jako ochrana proti mokrým plenám a zároveň pomáhá zklidňovat případné opruzeniny.

Na psí tlapky

Oceníte ji, když má váš pes popraskané nebo podrážděné tlapky, ať už od suché trávy, horkého asfaltu v létě, nebo od mrazivých chodníků v zimě. Dobře se vsákne a díky konzistenci chrání pokožku pacek déle než krém.

V domácnosti

Vzhledem k ceně si vazelínou můžete vypomoci i v domácnosti. Skvěle se hodí na oživení vzhledu kůže, takže jí můžete potřít kabelky i boty či jí promazat panty dveří.

Víte, že...

...byla objevena už v roce 1859 v Pennsylvanii? Usazovala se v pumpách na ropných polích a bylo třeba ji pravidelně odstraňovat. Mladý newyorský chemik si odvezl vzorky a po měsících testování byla na světě vazelína.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.