Vláda chce regulovat kratom a HHC | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vláda chce regulovat kratom a HHC

Kratom je návykový, takže si člověk ani nestačí uvědomit, že je závislý.
Kratom je návykový, takže si člověk ani nestačí uvědomit, že je závislý. (iStock.com)

Vláda podpořila návrh zákona o regulaci tzv. psychomodulačních látek, mezi které patří třeba kratom nebo kanabinoid HHC. Podle kabinetu zákon zajistí lepší ochranu dětí a veřejného zdraví. Platit by mohl už příští rok.

Norma podle místopředsedy vlády Ivana Bartoše (43, Piráti) zavede nový seznam látek, které sice budou povolené, ale jejich distribuce by měla spadat pod dohled státu. Produkty jako kratom nebo HHC jsou nyní totiž bez jakékoliv kontroly volně dostupné v automatech nebo na internetu, kde si je mohou běžně pořídit i děti. „Výrobky by nově mohli zakoupit pouze lidé starší 18 let a prodávat je budou moci jen registrované firmy za pevně daných podmínek,“ řekl Bartoš po jednání vlády.

Prodejci budou dle něj také povinni uvádět účinky i doporučené dávkování. Zároveň nebude povolena reklama. „Stát navíc bude do budoucna schopen rychle reagovat na jakékoliv nové psychoaktivní látky,“ dodal. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (56) by mohlo omezení platit už příští rok. Očekává, že návrh Sněmovnou projde snadno, protože jeho vznik podpořila i opozice.

Přečtěte si
koliaska
30. 9. 2023 • 00:38

Taky mi kratom teda nepřijde nijak nebezpečný. Už jsem zkoušela více druhů, všechny od http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/ a každý z nich měl něco do sebe. Ten zelený je pro mě ale asi nejlepší, protože často mívám problémy s únavou. Souhlasím i s tím porovnáním s alkoholem, jak píše dodoslav. Ten je podle mého názoru podstatně horší droga než kratom.

dodoslav
21. 9. 2023 • 09:37

Kratom jsem vyzkoušel a nepovažuji to za žádnou nebezpečnou drogu...a podobné je to i s HHC, stejně jako THC, což jsou látky, které by měly být dávno legální...alkohol je desetkrát škodli­vější­...kr­atomu bych se určitě nebál, tady se o něm dozvíte více - http­s://ww­w.gr­eenher­bs.cz­/a/kra­tom

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.