Pozor v cizině! Navigace mohou být trestné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pozor v cizině! Navigace mohou být trestné

.
(Svět motorů)

Navigace s varováním proti policejním hlídkám či radarům vás může přijít draho. Při cestách do zahraničí hrozí pokuta i kriminál. Pořídili jste si je, aby vás ochránily před pokutami, a ony vám pokutu naopak přivodí. A v horším případě rovnou žalář. Řeč je o navigacích s varováním proti radarům, na které mají některé evropské země obzvlášť pifku.

A jsou to třeba i populární Waze, nebo Google Maps. V sousedním Německu podle autoklubu ADAC může stačit, že je aplikace v mobilu spolujezdce, a už vám hrozí pokuta 100 Eur (2500 Kč). Přístroj s funkcí varování proti radarům může německá policie dokonce i zabavit a zničit. „Nicméně je možné pochybovat, zda je to možné i u navigačních zařízení nebo mobilních telefonů, protože tyto zařízení primárně slouží k jiným funkcím,“ upozorňuje autoklub ADAC.

Evropa není jednotná

V Evropě neexistuje jednotné nařízení o zákazu používání radarových detektorů. Konference evropských dopravních ministrů (CEMT) ale letos přijala doporučení, že by mělo být používání těchto zařízení zakázáno. Hrozí i žalář Asi nejpřísněji na varování proti radarům pohlíží Lucembursko, kde mohou policisté vyměřit nejen až 5000 eur flastr (125 tisíc Kč), ale dokonce i osm dní až 1 rok žaláře. Nejméně přísné je Rumunsko, kde se antiradary teprve začínají řešit a žádná pokuta za ně zatím nehrozí. U nás se nesmí používat pouze antiradary, které neumožňují měření, a to pod pokutou 5 až 10 tisíc korun. Takže aplikace Waze nebo Google Maps jsou povoleny.

Přečtěte si
pravlast
26. 7. 2023 • 16:43

Skoro se vsadím že nemálo z nás,otloukánků i přijde o auto,protože systém je tak nastaven a proč by so nějaký rakouský nebo bavorský policajt trochu nepřidal aby to tě Slovanům osolil?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.