Lesní potok se změnil v poušť: Martin zachránil 130 raků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Lesní potok se změnil v poušť: Martin zachránil 130 raků!

Rak říční je přísně chráněný živočich.
Rak říční je přísně chráněný živočich. (Foto archiv Martina Kubáta)

Horké a suché počasí netrápí jen lidi, ale i přírodu. Na vlastní oči se o tom přesvědčil Martin Kubát (49) z Protivanova na Prostějovsku, když se vydal na procházku k Huťskému potoku pod rybníkem. To, co spatřil, ho chytilo za srdce.

V téměř na troud vyschlém korytě potoka se mačkaly a dusily desítky raků říčních. Živočichové, kteří jsou přísně chráněni, byli takřka polomrtví. Dříve krásně chladivá bystřina v lese se totiž proměnila v past bez vody i kyslíku. „Našel jsem jich spoustu, byl to hrozný pohled,“ přiblížil Aha! svůj první pocit Martin Kubát. Není divu, jako absolvent rybářské školy ve Vodňanech má k přírodě a všemu, co v ní žije, velmi blízko.

Martin se rozhodl okamžitě jednat. „Hned jsem měl jasno, že musím raky zachránit. Dohromady 130 jsem jich zatím pochytal a v kbelících odnosil do větších tůní, které v potoce ještě zbyly,“ popisoval. Aby mohl svůj záslužný nápad provést, obětoval svoji dovolenou. „Nosím je i do potoku Luha, kde je víc proudící vody,“ vysvětlil. I přes jeho snahu ale raci stále hynou.

„Jsem milovníkem přírody,“ přiznává Martin.

Ochránci v akci

Na místo podle Martinových slov dorazila i inspekce životního prostředí. „Zkoumali, jestli se nejedná o invazivního raka signálního, který je původem z Ameriky a přenáší račí mor,“ řekl milovník přírody a vášnivý fotograf v jedné osobě, který pracuje jako státní zaměstnanec.

Každodenní dohled

Své kamarády s klepety Martin neopouští. „Dokud pořádně nezaprší, budu na obhlídku chodit každý den, co mám dovolenou,“ ujišťuje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.