Vlaďka (43) přišla během tří týdnů o kadeře: Vlasy si nechala vytetovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vlaďka (43) přišla během tří týdnů o kadeře: Vlasy si nechala vytetovat!

Jedna návštěva u tatéra trvala i 10 hodin.
Jedna návštěva u tatéra trvala i 10 hodin.  (Foto archiv Vlaďky Krtičkové)

Je to přesně rok, co Vladimíra Krtičková (43) z Hradce Králové s hrůzou pozorovala, že jí začínají vypadávat vlasy. Během pouhých tří týdnů jí z bujné kštice zbyla na hlavě sotva desetina. Na vině je alopecie – nemoc, která radikálně mění vzhled.

Život se mámě tří dětí změnil doslova ze dne na den. Alopecie nebolí, je ale nesmírně náročná na psychiku. „Když vidíte cucky vlasů všude po bytě, máte potřebu se za ně pořád tahat, vypadáte jako klaun, protože se vám dělají na hlavě kolečka,“ vypráví Vlaďka, která se za nastupující plešatost styděla před svou rodinou, dětmi i učitelkami ve škole. Na psychice jí nepřidal ani rozvod. Jenže nemoc si nevybírá a je třeba jednat. Vlaďka oholila zbytky vlasů a na řadu přišla paruka. V ní se ale necítila dobře. Nakonec se rozhodla, že si nechá vlasy vytetovat. Stálo to 40 tisíc. Za tatérem dojížděla čtyři měsíce až do Olomouce. „Každé sezení trvalo i deset hodin. Zpočátku jsem se bála, že to bude k ničemu, změna nešla vidět. Ale teď už celek působí, jako když si oholíte hlavu, není to zkrátka taková ta lesklá pleška,“ vysvětluje Vlaďka.

Lekala se sama sebe

Jako pro ženu byl pro Vlaďku vzhled vždy velmi důležitý. Navíc se aktivně věnuje sportu s důrazem na formování postavy. Náhle se ale pohled do zrcadla stal doslova mučivým. „Lekala jsem se svého stínu, bála jsem se ukázat sama před sebou, natož před rodinou. Úplně jsem ztratila identitu, nepoznávala jsem se a měla jsem strašný strach, že už nikdy nebudu žít plnohodnotný život,“ popisuje žena psychicky náročné okamžiky.

Rakovina to není

Alopecii prý mnoho lidí nezná. „Všichni si myslí, že máte rakovinu, podstupujete onkologickou léčbu či rovnou umíráte,“ myslí si Vlaďka. Ví i o ženách, které by holou hlavu nikdy nepřipustily a paruku nosí i na noc. Tak moc je pro ně plešatost vysilující.

Žádné léčení

S nemocí se Vladimíra neléčí, podle ní jde jen o marnění času a peněz. „Lék, který by alopecii vyléčil, není. Jsou to jen takové hokus pokusy,“ říká. Velkou podporu má ve své rodině, současném partnerovi i v milovaném sportu. „Mohu všechno, ale pocit ze sebe sama už není jako dřív. Člověk také spoustu věcí přehodnotí, uvědomí si, kde jsou priority,“ dodává Vlaďka.

Víte, že...

...alopecie je autoimunitní onemocnění, spočívající v úplné ztrátě ochlupení na celém těle? Onemocnění se vyskytuje v kterémkoli věku, nejčastěji však mezi 15. a 29. rokem života. Alopecií trpí přibližně 2 % celosvětové populace. Přesný spouštěcí faktor je těžké určit, ale jak bývá zvykem u jiných autoimunitních onemocnění, může to být prodělaná infekce, stres či užití léků.

Přečtěte si
Uživatel_5571928
16. 7. 2023 • 02:12

Alopecie je nemoc, ktera zacina dlouhodobym a silnym stresem. Reseni je, ale nejdriv je potreba odstranit pricinu, to je stres a pak podporit NS i IS.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.