Sezona borůvek je tu! Za kolik seženete kilo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Sezona borůvek je tu! Za kolik seženete kilo?

Dá to práci, ale pro jedno z našeho nejzdravější ovoce se trochu té dřiny vyplatí.
Dá to práci, ale pro jedno z našeho nejzdravější ovoce se trochu té dřiny vyplatí. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Petr Husar)

Teplé počasí pomohlo drobným bobulím, aby se ze zelených převlékly do správných modročerných šatů. A dlouhé volno zase milovníkům borůvek, aby si jimi začali plnit plecháčky, bandasky i košíčky.

Díky občasným dešťům jsou kuličky letos docela velké, takže se lépe trhají a rychleji jich přibývá. „Že už můžu vyrazit na borůvky, jsem letos poznala opravdu netradičně. Sednu u domu do auta a najednou mi něco modrofialového plesklo na přední sklo. Prostě se mi tam podepsal pták, který se jich někde v lese předtím nabaštil,“ popsala Pavla Cieslarová z Návsí na Jablunkovsku. Podle letitého sběrače však budou tento rok lidé ohýbat záda jen místy. „Tady u nás v Beskydech většinou na severních stráních borůvky pomrzly. Takže jdete lesem, kde jsou keře obsypané, a o kilometr dál není ani ťuk,“ popsal Jan Chwistek z Třince. Navíc ve vyšších polohách teprve dozrávají. „Tam to bude chtít ještě zhruba dva týdny,“ řekl Chwistek, který borůvkami z Třinecka a Jablunkovska zásobuje pravidelně některé ostravské restaurace.

Vlastní, nebo koupené?

Trhovkyně v Českém Těšíně Zdeňka Spiewoková má borůvky ve dvoukilových košíčcích za 220 korun. Zhruba za takovou cenu plus minus 20 až 30 korun jsou nabízené i jinde. Ač odměřování na litry již není povoleno kvůli prodeji »vzduchu«, někde se stále objevuje. Litr borůvek může totiž být 0,8 kg, ale také 0,6 kg. Záleží na velikosti, načechranosti apod.

Denně i 30 kilo

Pokud se borůvková úroda vydaří, na Jablunkovsku se najdou i takoví borci, kteří na ně vyrážejí ráno ve čtyři a jsou schopni nasbírat 20 až 30 kilo denně. Modročerné kuličky patří k našemu nejzdravějšímu ovoci. Udržují fit oči i močové cesty, posilují imunitu, zabrzdí průjem, demenci i stres a pomáhají snižovat cholesterol.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.