Nemůžete si vybrat mezi červeným a bílým vínem? Zkuste růžové!

Neshodnete se s přáteli, jestli je lepší bílé, nebo červené víno? Dejte si spolu růžové. A nebojte se, není to žádný kočkopes ani podivná novinka. Aha! společně s národní sommelierkou Klárou Kollárovou vyvrátí nejčastější mýty o růžových vínech.
Mýtus: Růžové víno je moderní vynález
NE. Růžová vína mají dlouhou historii. První zmínky o nich pocházejí už ze 4. století př. n. l., kdy Hippokrates povzbuzoval své pacienty, aby pili světle červený lahodný nápoj. Velkého rozmachu se pak růžová vína dočkala ve středověku, především ve Francii.
Mýtus: V Česku nemá tradici
NE. Vína s růžovým nádechem se u nás vyráběla už od 16. století. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou museli lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech. Tím se proces výroby vína protáhl a čekání na volný lis způsobovalo, že mívali výsledný mošt zbarvený do růžova. V současnosti se zejména moravská rosé řadí mezi světovou špičku.
Mýtus: Rosé je směs červeného a bílého vína
NE. Míchání je dokonce zakázáno zákonem. Růžové víno sice může vzniknout i společným použitím bílých a modrých hroznů ještě před kvašením, ale nejběžnější postup je jen velmi krátký čas (3 – 24 hodin), po který jsou před lisováním rozmačkané hrozny modrých odrůd v kontaktu se slupkami. To ty totiž obsahují červené barvivo, které dává výslednému vínu barvu.
Mýtus: Nejsou tak kvalitní
NE. I růžová vína mohou mít špičkovou kvalitu stejně jako vína bílá a červená. Klíčem kvality je odrůda, kvalita hroznů, výrobní proces a zručnost vinaře.
Mýtus: Mají méně alkoholu
NE. Chutnají sice svěže a lehce, ale při pohledu na etiketu zjistíte, že se můžete setkat i s »růžáky«, které mají až 14 % alkoholu.
Mýtus: Jsou to sladká »čůča«
NE! I mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály, jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Záleží na záměru vinaře.
Mýtus: Kvalita se řídí odstínem
NE! Síla zbarvení rozhodně není ukazatelem kvality vína. Intenzita růžové se odvíjí od odrůdy, a hlavně délky macerace (technologický postup). Čím déle se hrozny macerují spolu se slupkami, tím je pak víno tmavší a jeho barva sytější.
Víte, že...
...růžové víno je stále oblíbenější? Každý rok se po celém světě vyrobí zhruba 20 milionů hektolitrů a u nás v průměru přes 600 000 hektolitrů.
Tip Aha!: Vyrazte ochutnat
Užít si růžové víno můžete 20. května v Praze na festivalu Růžový máj. Milovníci růžového se mohou těšit na 44 stánků s vínem, degustace a bohatý doprovodný program.