Svařené nebo ohřáté víno?! 4x jinak

S podzimem se znovu vrací na scénu pravý český svařáček i jeho různé modifikace. Dát si ho u stánku má své kouzlo, ale co si budeme povídat. Doma si ho připravíte poctivější, levnější a s trochou cviku i chutnější.
Už staří Římané
Ano, Řekové a Římané horké víno milovali a pili velmi často a od našeho »svařáku« se moc nelišilo. Podle autora jedné z prvních kuchařek Marca Gavia Apicia už tehdy do vína přidávali skořici, hřebíček, bobkový list, tymián a koriandr. O rozšíření svařeného vína po Evropě se pak postarala římská válečná tažení.
Svařené víno »po česku«
Budete potřebovat: 1l červeného vína,1– 4 kousky skořice (dle chuti), 5 –15 kusů hřebíčku, cca 6 polévkových lžic cukru, kůru z citronu nebo pomeranče, další koření dle chuti – muškátový květ, badyán či rozinky.
Postup: Do malého hrnce dejte cukr a 3 lžíce vody a zprudka ohřejte, až začne cukr karamelizovat. Poté přilijte cca 150 – 200ml vody a přidejte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak, aby koření správně pustilo chuť. Mezitím v jiném hrnci ohřejte víno. Do ohřátého vína pak přeceďte cukrový rozvar s kořením a nápoj je hotov.
Punč z červeného vína
Budete potřebovat: 500 ml červeného vína, 1,5 dl rumu, 450 ml vody, 2 pomeranče, 1 citron, 2 tyčinky skořice, 5 – 6 kusů hřebíčku, 2 badyány, případně cukr (hnědý) nebo med.
Postup: Vymačkejte půlku pomeranče a zbytek (bez slupky) nakrájejte. Šťávu z pomeranče přiveďte k varu a přidejte cukr, víno, rum a koření. Jakmile se směs začne vařit, kastrůlek odstavte. Dle chuti přidejte cukr a nalijte do předehřátých hrnečků. Ozdobte pomerančem. Rum můžete případně nahradit koňakem, nebo whisky.
Anglický punč
Potřebujete: 500 ml červeného vína, 250 ml černého čaje, 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 5 ks kumquatu (lze nahradit pomerančem nebo citrónem), cukr dle chuti.
Postup: Nejdříve uvařte oblíbený černý čaj. Poté ho přelijte do hrnce, přidejte červené víno, koření a mírně zahřívejte. Dbejte na to, aby se směs nevařila, ale pouze prohřívala. Punč nalijete do sklenice, dle chuti osladíme a přidáme na plátky nakrájený kumquat.
Vin chaud – francouzské svařené víno
Budete potřebovat: pomeranč, citron, láhev červeného vína, ½ šálku hnědého cukru, 1 tyčinku skořice, 1 badyánový lusk, 1palcový kousek oloupaného zázvoru a na špičku nože čerstvě mletého muškátového oříšku.
Postup: Pomeranč nakrájejte na kolečka, z omytého citronu oloupejte dlouhé proužky kůry. Ve velkém hrnci smíchejte plátky pomeranče s vínem a kořením a na mírném ohni přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut, aby se koření rozvonělo. Poté víno sceďte přes jemné sítko do čistého hrnce. Podávejte s kolečkem pomeranče a skořicovou tyčinkou v každé sklenici. (Tento nápoj má nižší obsah alkoholu vzhledem k dlouhému zahřívání vína.)