Svařené nebo ohřáté víno?! 4x jinak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Svařené nebo ohřáté víno?! 4x jinak

Červené víno je častým základem vánočního punče
Červené víno je častým základem vánočního punče (iStock)

S podzimem se znovu vrací na scénu pravý český svařáček i jeho různé modifikace. Dát si ho u stánku má své kouzlo, ale co si budeme povídat. Doma si ho připravíte poctivější, levnější a s trochou cviku i chutnější.

Už staří Římané

Ano, Řekové a Římané horké víno milovali a pili velmi často a od našeho »svařáku« se moc nelišilo. Podle autora jedné z prvních kuchařek Marca Gavia Apicia už tehdy do vína přidávali skořici, hřebíček, bobkový list, tymián a koriandr. O rozšíření svařeného vína po Evropě se pak postarala římská válečná tažení.

Svařené víno »po česku«

Budete potřebovat: 1l červeného vína,1– 4 kousky skořice (dle chuti), 5 –15 kusů hřebíčku, cca 6 polévkových lžic cukru, kůru z citronu nebo pomeranče, další koření dle chuti – muškátový květ, badyán či rozinky.

Postup: Do malého hrnce dejte cukr a 3 lžíce vody a zprudka ohřejte, až začne cukr karamelizovat. Poté přilijte cca 150 – 200ml vody a přidejte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak, aby koření správně pustilo chuť. Mezitím v jiném hrnci ohřejte víno. Do ohřátého vína pak přeceďte cukrový rozvar s kořením a nápoj je hotov.

Punč z červeného vína

Budete potřebovat: 500 ml červeného vína, 1,5 dl rumu, 450 ml vody, 2 pomeranče, 1 citron, 2 tyčinky skořice, 5 – 6 kusů hřebíčku, 2 badyány, případně cukr (hnědý) nebo med.

Postup: Vymačkejte půlku pomeranče a zbytek (bez slupky) nakrájejte. Šťávu z pomeranče přiveďte k varu a přidejte cukr, víno, rum a koření. Jakmile se směs začne vařit, kastrůlek odstavte. Dle chuti přidejte cukr a nalijte do předehřátých hrnečků. Ozdobte pomerančem. Rum můžete případně nahradit koňakem, nebo whisky.

Anglický punč

Potřebujete: 500 ml červeného vína, 250 ml černého čaje, 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 5 ks kumquatu (lze nahradit pomerančem nebo citrónem), cukr dle chuti.

Postup: Nejdříve uvařte oblíbený černý čaj. Poté ho přelijte do hrnce, přidejte červené víno, koření a mírně zahřívejte. Dbejte na to, aby se směs nevařila, ale pouze prohřívala. Punč nalijete do sklenice, dle chuti osladíme a přidáme na plátky nakrájený kumquat.

Vin chaud – francouzské svařené víno

Budete potřebovat: pomeranč, citron, láhev červeného vína, ½ šálku hnědého cukru, 1 tyčinku skořice, 1 badyánový lusk, 1palcový kousek oloupaného zázvoru a na špičku nože čerstvě mletého muškátového oříšku.

Postup: Pomeranč nakrájejte na kolečka, z omytého citronu oloupejte dlouhé proužky kůry. Ve velkém hrnci smíchejte plátky pomeranče s vínem a kořením a na mírném ohni přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut, aby se koření rozvonělo. Poté víno sceďte přes jemné sítko do čistého hrnce. Podávejte s kolečkem pomeranče a skořicovou tyčinkou v každé sklenici. (Tento nápoj má nižší obsah alkoholu vzhledem k dlouhému zahřívání vína.)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.