Pojízdný a plně vybavený Sherman: Opravil tank z 2. světové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pojízdný a plně vybavený Sherman: Opravil tank z 2. světové!

2023 Pavel Rogl (vpravo) a Jan Šulc u tanku při oslavách v Plzni.
2023 Pavel Rogl (vpravo) a Jan Šulc u tanku při oslavách v Plzni. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Americkým tankem Sherman z 2. světové války, který je jediný pojízdný v Česku, a ještě k tomu má plnou vnitřní výbavu, se pyšní Pavel Rogl (58). Obrněnce dával nadšenec vojenské historie dohromady pět let.

Tento tank Sherman M4A4 vyrobila v roce 1943 ve své továrně firma Chrysler. Obrněnec pak válčil na evropských bojištích. Po 2. světové válce ho Američané prodali Argentině. Odtud si ho jako vrak Pavel Rogl nechal přivézt. První se sundala věž, aby se mohla opravit spodní část tanku. „Byly to sedačky, vnitřní komunikační zařízení a osadil se kulomet,“ řekl Aha! Rogl. Letos v zimě přišla na řadu věž. „Byla prázdná a poškozená od Argentinců, kteří si tam montovali své věci,“ popsal Rogl. Pak se začalo s montáží výbavy věže. Uvnitř je vše, jak bylo za války. Díly Rogl sháněl v USA i Evropě. „Je tam quadrant na vypočítávání balistické křivky, gyroskop, zaměřovací optika a náhradní periskopy,“ uvedl Jan Šulc (45), který Roglovi s opravou tanku pomáhal. Tank předvedl o uplynulém víkendu na Slavnostech svobody v Plzni.

Granáty jako pravé

Kromě kanonu je ve věži lehký kulomet ráže 7,62 mm, který se míří pomocí optiky kanonu a ovládá se pedálem. Nechybí ani imitace granátů. „Použili jsme staré originální mosazné hrozny a do nich jsme vyrobili se dřeva repliky střel,“ dodal Rogl.

Pětičlenná posádka

Ve věži byli tři vojáci. Střelec, který střílí s kanonu a cíle zaměřuje optikou. Nabíječ pak nabíjí kanon a kulomet. Velitel tanku je vzadu ve věži, ovládá vysílačku a rozhoduje, co se bude dělat. Dole sedí řidič a jeho asistent, který ručně ovládá﷯ lehký kulomet.

Víte, že...

...v Česku jsou ještě tři další tanky Sherman? Vlastní je Vojenský historický ústav v Lešanech, jsou ale nepojízdné.

Záchrana pivovaru

Během oslav byl slavnostně naražen sud s květnovou Volbou sládků – Gambrinusem Legendou 13. Ta připomíná příběh záchrany pivovaru Gambrinus, který byl na konci 2. světové války zničen. Hlavní podíl na jeho obnově měl údajně František Hlaváček, který působil jako jeho sládek a vrchní ředitel od roku 1934. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.