Nový přístroj pomůže kriminalistům usvědčit pachatele: Zloději, bojte se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Nový přístroj pomůže kriminalistům usvědčit pachatele: Zloději, bojte se!

Otisk boty nabraný na fólii v místě činu se uloží do přístroje, který po zpracování vytvoří mimořádně přesný scen vysokého rozlišení.
Otisk boty nabraný na fólii v místě činu se uloží do přístroje, který po zpracování vytvoří mimořádně přesný scen vysokého rozlišení. (Foto Aha Vlaďka Hradská a Policie ČR)

Superpomocníka získali kriminalističtí experti na jihu Čech. Přístroj TrasoScan, který je mnohem přesnější, než současné zavedené postupy, pomůže odhalit zlodějíčky i pachatele těch nejzávažnějších trestných činů.

Zařízení využívají v laboratoři policejní specialisté na zajišťování trasologických stop teprve pár dní. A co takový přístroj umí? „Zajištěné otisky podrážek z místa činu se na trasologické fólii vloží do zařízení. Přístroj pod tlakem fólii vyrovná, zbaví nerovností a vytvoří fotografii s mimořádně vysokým rozlišením. Ta putuje do počítače a speciální program ji porovná s dalšími stopami z jiných případů nebo s otiskem podezřelého,“ řekl policista Jiří Matzner. Podle jeho slov navíc dokáže zařízení vytvořit i prostorový scan vložené boty. „Jde o vysoce nadstandardní přístroj, na který naši technici čekali několik let. Na jeho pořízení přispěla Nadace ČEZ téměř dvěma milióny,“ dodal Jiří Matzner.

Trasologové jásají

Dosud pracovali policejní technici hlavně s temnou komorou a fotoaparátem. Otisk z místa činu nasvítili a vyfotili. Zvětšením snímku se objevily markanty, které pak porovnali se zajištěnou botou či pneumatikou. „Čím kvalitnější fotografii máte, tím více markantů, tedy stop či nesrovnalostí najdete. Fotografie z TrasoScanu má rozlišení asi 60 mega a dá se dál zvětšovat. Takto se dá nalézt mnohem více markantů, než dosud,“ řekl Jiří Matzner. Stejně lze zkoumat třeba otisk tváře, rtů či ucha na skle.

Odhalí falzum

Nový přístroj lze použít i v písmoznalectví. S jeho pomocí odborníci mnohem snáze určí, zda je podpis pravý. Místo zkoumání lupou se porovná s písemnostmi dané osoby, které projdou TrasoScanem. „U podezřelého se zkoumají písemnosti z různých let, protože se písmo vyvíjí. Některé tahy a písmena ale zůstávají stejná. Čím více se zvětší fotografie písma, tím lépe se to dá určit. Tak lze odhalit podvody na kupních smlouvách, směnkách či závětích,“ uvedl Jiří Matzner.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.