75 let od prvního televizního vysílání u nás: Pohodlně se usaďte, začínáme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

75 let od prvního televizního vysílání u nás: Pohodlně se usaďte, začínáme!

V malebném a rozvíjejícím se Tanvaldu již za války testovali televizní vysílání němečtí výzkumníci.
V malebném a rozvíjejícím se Tanvaldu již za války testovali televizní vysílání němečtí výzkumníci. (Foto Česká televize, Tanvald.cz, ara Kolorizace ČB snímků Aha!)

Slavné hvězdy, legendární pořady a velká změna života všech, kterým zavítala do obýváků! Příchod televize znamenal revoluci pro diváky i tvůrce. Její začátky v Československu ale byly spíše vědecké. Před 75 lety proběhlo první pokusné vysílání.

Kdo tehdy měl možnost sedět v tanvaldské restauraci U Müllerů na Jablonecku, mohl prožít neopakovatelnou premiéru. V kalendáři stálo datum úterý 23. března 1948, když zaměstnanci Vojenského technického ústavu poprvé pokusně spustili televizní vysílání v Československu – do hospody naproti a jen přes koaxiální kabel, ovšem díky zařízení vlastní tuzemské výroby.

V prostoru se tísnily desítky novinářů, kolem narychlo postaveného pódia u Müllerů stály televizní kamery. „Tam bylo ale vedro! To si pamatuji nejvíc,“ popsal Aha! před časem jeden z pamětníků, pan František. „Vlastně jsme nevěděli, co máme čekat. A na obraz se skoro nedalo koukat,“ dodal. Jednou z prvních »televizních hvězd« byl Karel Bouška (tehdy 17). Tanvaldský rodák doplnil řečníka v přenosu prvním estrádním výstupem. Improvizované televizní studio pak zamířilo na Mezinárodní rozhlasovou výstavu MEVRO (15. 5. až 11. 6. 1948) na pražské Výstaviště, kde bylo jednou z hlavních atrakcí. Začaly zlaté časy televize, zdroje zábavy a informací, který kraluje našim obývákům dodnes.

Začalo se před válkou

První dětské krůčky pod vedením Jaroslava Šafránka, ještě vratké, začala televize v Československu dělat před 2. světovou válkou, která vývoj na čas zastavila. Už 10. prosince 1935 mohli lidé v domě Zemědělské osvěty na pražských Vinohradech vyslechnout přednášku na téma televizního přenosu a hlavně vidět první československou televizní aparaturu.

Víte, že...

... zahájení pravidelného zkušebního televizního vysílání ze Studia Praha proběhlo 1. května 1953? Zpočátku se vysílalo jen tři dny v týdnu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.