OMYLEM NAVRTAL PLYNOVÉ POTRUBÍ! Smrt dvou hasičů při výbuchu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

OMYLEM NAVRTAL PLYNOVÉ POTRUBÍ! Smrt dvou hasičů při výbuchu

Při výbuchu domu v Koryčanech zemřeli hasiči Jaroslav a Marek. Hynek Š. (31) navrtal plynové potrubí.
Při výbuchu domu v Koryčanech zemřeli hasiči Jaroslav a Marek. Hynek Š. (31) navrtal plynové potrubí. (Blesk/Slávka Červená)

Výbuch domu v Koryčanech na Kroměřížsku začal včera řešit soud. V září 2021 při něm zemřeli dva dobrovolní hasiči Jaroslav Fila (†35) a Marek Vrba (†45). Obžalovaný Hynek Š. (31) přiznal, že omylem navrtal plynové potrubí.

Mladí manželé, kteří v tu dobu čekali miminko, starý dům rekonstruovali. Majitelkou byla Michaela, manželka Hynka Š., kterému za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí až osmiletý trest.

Masivní únik

„Při odvětrání podlahy navrtal vrtačkou potrubí nad hlavním uzávěrem plynu a nastal masivní únik plynu, který se hromadil v domě,“ řekl žalobce Jiří Láníček. Vliv podle něj měla i závada na elektroinstalaci.

Slyšel syčení

Pak přišla řada na obžalovaného. Celou dobu výpovědi měl sklopenou hlavu a mluvil velmi tiše. „Moc mě mrzí, co se stalo. Práci na rekonstrukci jsem se jinak snažil dělat dobře,“ uvedl muž, povoláním technik. „Stalo se to při třetí díře do zdi. Bylo slyšet silné syčení. Vypnul jsem hlavní jistič elektřiny i přívod plynu. Na manželku jsem křičel, aby šla rychle ven. Volal jsem plynařům. Když přijeli hasiči, jeden vešel do domu a nastala exploze,“ vypověděl se slzami v očích Hynek Š.

V Koryčanech na Zlínsku došlo k výbuchu v domě.

Špatné info?

„Klient toto způsobil, ale zásadní otázka je, že hasiči tam byli vysláni, aniž by byli informováni o rozsahu havárie,“ mínil obhájce Jiří Hladík. Soud bude pokračovat v dubnu výslechem svědků.

SMUTEK POZŮSTALÝCH

Při líčení plakala i paní Lucie (44), sestra zemřelého Jaroslava Fily (†35). „Je to stále moc živé. Já, ale hlavně maminka, chodíme okolo toho místa. Co říct? Neudělal to schválně. On má život zničený stejně jako my a bude to vnímat do konce života,“ konstatovala.

ŽÁDAJÍ 18 MILIONŮ

Při výbuchu byli zraněni ještě další dva hasiči, z nichž jeden má stále zdravotní problémy. Poškozeny byly i sousední dva domy. Škoda dělá 2,3 milionu a pozůstalí požadují za nemajetkovou újmu 18 milionů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.