Zachránce malého Vendelína Čtvrtka: Politici mu dali bydlení! Ale na jeho bezpečí kašlou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zachránce malého Vendelína Čtvrtka: Politici mu dali bydlení! Ale na jeho bezpečí kašlou

Čtvrtkův zachránce se včera nastěhoval do ubytovny pro osoby bez přístřeší.
Čtvrtkův zachránce se včera nastěhoval do ubytovny pro osoby bez přístřeší. (Aha! – Kateřina Kalibánová, ČTK)

PRAHA – Vendelín Čtvrtek, kterého 13. prosince vytáhl z popelnice na pražském Spořilově bezdomovec Miroslav Szamszeli, má vyhráno! Už ho propustili z nemocnice a do čtrnácti dní by měl mít nové rodiče!

Vendelín Čtvrtek, kterého 13. prosince vytáhl z popelnice na pražském Spořilově bezdomovec Miroslav Szamszeli, má vyhráno! Už ho propustili z nemocnice a do čtrnácti dní by měl mít nové rodiče! Hůře je na tom Szamszeli. Bojí se o život, protože prý viděl muže, který kojence odložil. Policejní ochranu ale na rozdíl od politiků nedostane! Za jeho počin mu ale slíbili práci na lodi pro bezdomovce Hermes a ubytování.

„Ráno jsme Vendelína přeložili do dětského centra, je zdravý,“ řekla mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. „Byly vybrány čtyři manželské páry, které chtějí adoptovat dítě. Podle mých zkušeností se rozhodnou do čtrnácti dnů. Pokud chlapce nebudou chtít, oslovíme další,“ doplnila Jiřina Wagnerová z oddělení sociální péče o děti v Praze 4. Rodiče dají chlapci i jiné jméno.

To hrdinný nálezce Miroslav Szamszeli trne hrůzou. U popelnice se totiž setkal s mužem, který miminko zřejmě do kontejneru vhodil. „Byl zelený jako sedma a řekl mi, ať si jdu hledat jinou popelnici. Mám strach, aby si mě nenašel,“ popsal setkání bezdomovec.

Policejní ochrany se ale nedočká. Má smůlu – není poslanec s pocitem ohrožení jako třeba přeběhlík od ČSSD Miloš Melčák. Ten si ochranku i auta s řidičem užívá už rok od chvíle, kdy ještě jako poslanec ČSSD podpořil vznik současné vlády. Tehdy dostal několik výhružných emailů. „O ochrance pana Melčáka rozhodl ministra vnitra, který ji může přidělit ústavním činitelům. Občan si o ni může zažádat na nejbližším ředitelství policie,“ řekl Aha! Roman Skřepek z policejního prezidia. Szamszeliho tak může těšit jen to, že mu za jeho počin magistrát nabídl ubytování v azylovém domě a práci na lodi pro bezdomovce Hermes.

Záchrana byla unikátní

Když chlapce dovezla sanitka do nemocnice, měl teplotu 25 °C, skoro nedýchal a lékaři mu nedávali moc šancí na život. V odborné literatuře je totiž dosud popsáno jen šest případů novorozenců, kteří přežili podchlazení s teplotou 30 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.