Bože, takové mrně! A už platí jako mourovaté! 60 korun za den, aby mohlo žít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bože, takové mrně! A už platí jako mourovaté! 60 korun za den, aby mohlo žít

I takováto chronicky nemocná miminka zaplatí za pobyt v nemocnici nebo návštěvu lékaře.
I takováto chronicky nemocná miminka zaplatí za pobyt v nemocnici nebo návštěvu lékaře. (Profimedia.cz)

PRAHA – Malému Honzíkovi je sotva jeden měsíc. Narodil se s cystickou fibrózou – chorobou, kvůli které mu špatně pracují plíce. Bojuje o každý den života. A i on musí u lékaře a v nemocnici platit!

Malému Honzíkovi je sotva jeden měsíc. Narodil se s cystickou fibrózou – chorobou, kvůli které mu špatně pracují plíce. Bojuje o každý den života. A i on musí u lékaře a v nemocnici platit! Důvod? Naši politici! Zase jednou to pořádně zvorali a kvůli chybě v zákonu se poplatky u lékaře vztahují i na chronicky nemocné kojence do jednoho roku věku! Páni politici, styďte se!

Chronicky nemocné děti do 18 let, které potřebují tzv. soustavnou péči, měly být původně zproštěny poplatků. Ze zákona však vypadlo jediné písmenko, kvůli kterému jsou osvobozeny od poplatků až od jednoho roku věku. Maminky tak za nemluvňátka, která v inkubátorech bojují o život, platí jako mourovaté.

Na tuto chybu doplatí i tenhle drobeček. Narodil se předčasně, v 37. týdnu. Aby měl vůbec naději, musel hned po porodu do inkubátoru. „Narodil se s cystickou fibrózou, má problémy s dýcháním, špatně mu fungují plíce. Musí být na dýchacích přístrojích,“ říká zdrcená maminka Lucie (29): „Jsem z toho úplně nešťastná. Teď budu muset přemýšlet, kolik nás bude stát léčba a poplatky za pobyt v nemocnici, za další kontroly a vyšetření.“

Malý klučina bude v nemocnici ještě minimálně měsíc a půl, pak ho čekají časté kontroly a další vyšetření, navíc musí cvičit pod dohledem lékařů. Pokud půjde všechno dobře a miminko stráví v nemocnici jen měsíc a půl, zaplatí maminka za sebe a za něj 5400 korun za pobyt v nemocnici a dále za kontroly a vyšetření do jednoho roku věku další tisíce korun. Nesměj ale nastat další komplikace. „Na to nechci ani pomyslet, navíc takhle postižené děti mohou trpět i dalšími nemocemi, které se projeví až později.“

Takových dětí jsou u nás stovky. Nejčastěji mají kromě cystické fibrózy srdeční vady, metabolické poruchy či onemocnění ledvin a další. „Ano, stal se bohužel omyl. Tak to dopadá, když se na poslední chvíli zasahuje do zákona,“ uvedl pro MF Dnes mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Ministerstvo hodlá za půl roku po zavedení poplatků zjistit, jak systém funguje a kde jsou slabá místa, vyhodnotit je a napravit je.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.