Místo apoštolů bohové: Unikátní valašský orloj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Místo apoštolů bohové: Unikátní valašský orloj!

Valašský orloj
Valašský orloj (Foto Aha! – Slávka Červená, Profimedia.cz)

Nejen v Praze, ale i na Valašku mají orloj. Dílo Pavla Čihaře (68) v Držkové na Zlínsku obdivují lidé z okolí i turisté. Z okének nevykukují jako na »Staromáku« apoštolové, ale slovanští bohové.

Přestože byl Čihař léta vedoucím autoservisu, učarovalo mu dřevo. Orloj je roubená stavba, vysoká sedm metrů, se spodní základnou dva krát dva metry. „V každém ze dvou oken se točí šest dřevěných reliéfů. Jsou na nich staří slovanští bohové. Pod nimi je ještě pohyblivé dílo s tradičními řemesly,“ popisoval svůj hodinový stroj. Inspiraci našel při turistických toulkách.

„Byl jsem na Liberecku v Kryštofově Údolí. Tam ze staré trafostanice obdobných rozměrů, mají právě orloj. To mě zaujalo a chytil mě stavitelský elán. Dal jsem se do díla. Zvládl jsem stavbu a strojovnu. Ale bohové jsou dílem řezbáře Martina Cigánka z Valašských Klobouk. Makal na tom i elektrikář Jaroslav Zicha z Bystřice pod Hostýnem a aby vše fungovalo, o to se postaral ajťák Jiří Šrámek z Holešova. Vše nám trvalo jeden a půl roku,“ přiblížil.

Pohon z Tatry

Seniorova vynalézavost je obdivuhodná. Reliféry bohů jsou připevněny na bubnech automatických praček a pohon zajišťují věnce setrvačníků Tatry 815. „Baví mě to a dělám to hlavně pro lidi. Mám radost, že se jim to líbí a naše obec se aspoň dostane více do povědomí. O mnohých těchto bozích si mohou nyní lidé udělat představu v kině v pohádce Největší dar,“ dodal.

Nejen v pravé poledne

Orloj v pohybu lze vidět každý den v pravé poledne. O zážitek však nepřijdete ani v jinou dobu. Stačí, pokud do hodinového stroje vhodíte minci, a představí se vám v plné parádě.

V Kryštofově

Údolí Orloj vybudovaný z bývalé trafostanice byl spuštěn 20. září 2008. Plnohodnotným se stal v roce 2011, kdy bylo uvedeno do provozu zařízení znázorňující fáze Měsíce a znamení zvěrokruhu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.