Zemřela tvář normalizace Lubomír Štrougal (†98) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zemřela tvář normalizace Lubomír Štrougal (†98)

Lubomír Štrougal
Lubomír Štrougal (Zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů)

Bývalý komunistický předseda Československa Lubomír Štrougal (†98) je po smrti. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Někdejší politik dlouhodobě trpěl psychickými problémy.

„Ano, smrt Štrougala je pravda,“ potvrdil informaci výše zmíněnému serveru bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš (62). Bývalý komunistický předseda byl výraznou tváří v období normalizace. Do roku 1988 byl členem předsednictva ÚV KSČ. Ačkoli odmítl vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, v normalizačním období byl klíčovou osobou. „Pro mě bude vždy spjat jako pravá ruka Gustava Husáka, skutečný technokrat moci a jedna z hlavních tváří takzvané československé normalizace,“ uvedl ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Ladislav Kudrna.

Po pádu komunistického režimu byl Štrougal stíhán za to, že si byl vědom situace v období mezi 70. a 80. lety, kdy pohraničníci stříleli osoby prchající přes hranice na Západ. „To, že se stříleli lidé na hranicích, je svinstvo a svinstvo si zaslouží trest,“ okomentoval události, během nichž byli někteří prchající zabiti, současný prezident Miloš Zeman (78), jak informoval deník Blesk.

Lubomír Štrougal v roce 2017.

Vyšetřování bylo nicméně v minulém roce zastaveno na základě znaleckého posudku týkajícího se psychického stavu Štrougala. Podle všeho totiž trpěl demencí. Stíhání tedy nepokračovalo a vzhledem k úmrtí bývalého politika již není nutné se případem, v němž byli poškozeni němečtí občané, zabývat. „Namítali jsme, že je posudek vadný. Jenže když teď doktor Štrougal zemřel, už nebude co přezkoumávat,“ vysvětlil advokát poškozených osob Lubomír Müller.

Přestože byl před revolucí Štrougal jedním z kandidátů na funkci generálního tajemníka ÚV KSČM, po změně režimu se stáhl a v politice již nefiguroval.



Přečtěte si
AHel
6. 2. 2023 • 18:42

Ten mě tedy kořínek a asi také prvotřídní lékařskou péči. Z těch papalášů se zdál být nejvíce při smyslech, pokud to lze vůbec takto říci. To ten "kůl v plotě", to byla loutka pro srandu všem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.