Jak se vyznat v (coca) colách? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Jak se vyznat v (coca) colách?

 (Photo by Blake Wisz on Unsplash)

Colové nápoje jsou oblíbené napříč celým světem. Povzbudí díky kofeinu, ale i dalším složkám. Potěší chuťové pohárky všem, kdo mají tuto příchuť nápoje rádi. A dodají spoustu energie, když si koupíte variantu s cukrem. Takže třeba na výšlap do kopců jde o skvělou alternativu k čokoládě. Podívejme se na některé colové nápoje, co lze na českém trhu potkat nejčastěji.

Kofola

V Česku dlouhodobě nejoblíbenější colový nápoj. Prodávat se začal v roce 1960, recept byl sestaven na základě přímého zadání dopracovat se k nápoji colového typu, ale z domácích surovin. Sirup Kofo poprvé namíchali ve Výzkumném ústavu léčivých rostlin v Praze. Jeho autorstvím se pyšní Doc. RNDr. PhMr. Zdeněk Blažek, CSc. Ve výsledku dal dohromady čtrnáct bylinných a ovocných látek doplněných o kofein. Recept se používá dodnes. 

RC Cola (dnes Royal Crown Cola)

Pod značkou Kofola se v současnosti vyrábí i Royal Crown Cola. Inspirovaná je americkým Jihem, vyrábí se podle tamní tradiční receptury. Slazená je výhradně třtinovým cukrem, který jí dodává, jak v Kofole říkají, skutečně osvěžující a plnou chuť. Light verzi pak najdete s přídavkem stévie. Až ji potkáte v akčním letáku Penny nebo třeba v Kauflandu, v supermarketu Tesco, rozhodně ji neobcházejte, protože skvělá je třeba s vanilkovou zmrzlinou!

Coca-Cola

Historie toho nápoje už má téměř 150 let. Za jeho namícháním stojí John S. Pemberton, který jej servíroval v lékárně Jacobs' Pharmacy. Původní složení obsahující návykové látky bylo změněno tak, aby nápoj nebyl pro člověka tolik škodlivý.

Ale současné složení, minimálně to, které putuje k českým zákazníkům, také příliš lákavé není. Posuďte sami: „Voda, fruktózo-glukózový sirup, oxid uhličitý, barvivo: E 150d, kyselina: kyselina fosforečná, přírodní aroma včetně kofeinu“.

Pepsi Cola

Jde o největšího konkurenta značky Coca-Cola. Oba nápoje mají celosvětové rozšíření a dlouhou historii. Zatímco ta coca-colová se píše od roku 1880, pepsi-colová od roku 1898. Název se odvodil od pojmu „dyspepsie“, protože se nápoj nejprve servíroval na pomoc od žaludečních potíží. 

Zda se od sebe nápoje nějak liší, můžete posoudit chuťově, nebi o jen pročtením jejich složení. Pepsi Cola obsahuje vodu, cukr, oxid uhličitý, barvivo: karamel (E150d), kyselinu: kyselina fosforečná, aroma: kofein, přírodní aroma BIB: voda, cukr, barvivo: karamel (E150d), aroma: kofein a přírodní aroma.

Fritz Cola

Hamburský colový nápoj Fritz Cola patří k dalším, které zná většina světa. Obsahuje 25 mg kofeinu na 100 ml, což je mezi colovými nápoji pravděpodobně nejvíce. Právě i recept na ni byl cíleně nastaven tak, aby dokázala chutí, vůní a složením porazit i ty největší světové značky. 

Proto má vysoký podíl pravých kolových ořechů, přírodní barviva a aromata, bio kofein. Že chutná přirozeně, o tom se můžete přesvědčit jak chuťovým testem, tak už jen při pohledu na její složení: přírodní minerální voda, cukr, kyselina uhličitá, karamel, kofein, přírodní aroma.

Kolča

Základní sirup Kolča je bází, z níž si mohou zákazníci, kteří si obstarají licenci, vyrábět vlastní kolový nápoj a prodávat v distribuční síti, nebo jej mít například jako součást nápojového menu. Kolča je barvená karamelem a také obsahuje kofein, stejně jako ostatní kolové nápoje.

Cocta Cola

Slovinská podoba colového nápoje, kterou si z dovolené v Chorvatsku nebo Slovinsku přiváží stále více lidí. Obsahuje výtažek šípkové růže a dalších bylin, ale pozor, je bez kofeinu. I proto je tak oblíbený v rodinách s menšími dětmi právě jako náhražka Coca-Coly a dalších colových nápojů s kofeinem.

Mecca Cola

Muslimská varianta Coca-Coly (poznáte i podle tvaru sklenice, který neevokuje svůdnou ženskost). Stále častěji ji na českém trhu potkáváme v kebabárnách. Budiž jí přičteno k dobru, že 10 % zisku věnuje na charitativní účely.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.