Honzík, Monika, Olinka, Lucinka a Péťa: Ježíšku, přijdeš za námi do nemocnice? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Honzík, Monika, Olinka, Lucinka a Péťa: Ježíšku, přijdeš za námi do nemocnice?

Olinka(8)(vlevo) a Monika (3,5) - v době Vánoc jim v nemocnici zmírňují smutek různé hračky.
Olinka(8)(vlevo) a Monika (3,5) - v době Vánoc jim v nemocnici zmírňují smutek různé hračky. (Aha! Jaroslav Benda)

Nejkrásnější svátky v roce jsou pro většinu dětí jednoznačně Vánoce. Ozdobený stromeček, sváteční atmosféra Štědrého večera a hlavně ty dárečky… Ne každé dítě však tráví tyto dny doma v kruhu svých nejbližších, některé si dárky rozbalí v nemocnici. Zajímá vás, jak malí pacienti snáší toto odloučení a jestli jejich křehká dušička o Vánocích trpí?

Reportáž, která vás chytne za srdce

Budete se možná divit, ale tihle mrňousové zvládají všechno s neuvěřitelnou statečností. Nedělní Aha! se o tom přesvědčilo přímo na dětském oddělení nemocnice v jihočeském Táboře.

Tatínek s maminkou přijdou za námi
Na oddělení se v době naší návštěvy nacházelo zhruba patnáct dětských pacientů a věkový rozptyl se pohyboval od čtyřech měsíců do téměř osmnácti let. A jak to na dětském oddělení vlastně vypadá? Chodby, dětské koutky, ani pokoje nepostrádají vánoční výzdobu, nechybějí ani dva vysoké a vkusně ozdobené vánoční stromečky. Začátkem adventu se zkrátka celé oddělení vyzdobí a nasaje tu správnou vánoční atmosféru.

„Snažíme se, aby většina dětí strávila Štědrý večer doma, ale všechny se domů nedostanou. Například pacienti po úrazech, kterým to zdravotní stav nedovolí, a kterých tu naštěstí moc není, zůstanou na Štědrý večer u nás. Také u některých méně závažných onemocnění dostanou děti alespoň propustky, k tomu antibiotika na cestu a pětadvacátého se zase vrátí,“ vysvětluje vrchní sestra Dáša Kadlecová, která na dětském oddělení působí už od roku 1976. Se svými nejbližšími však může strávit Štědrý den každý. Buď doma, nebo v nemocnici. Návštěvy tu mají o svátcích povolené nepřetržitě, navíc je na oddělení k dispozici šest nadstandardních pokojů, které loni využily dvě rodiny a Štědrý den tu prožily se svými dětmi.

Ježíšek chodí i do nemocnic
Pro pacienty, kteří se na Štědrý den domů nedostanou, je kromě tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší (podle toho, zda zrovna nedrží dietu), připravena i vánočka a vánoční cukroví. Chybět nebudou ani nezbytné dárky. „Musíme obsáhnout všechny věkové kategorie, a tak se nám pod stromečkem sejdou hračky, plyšáci, stavebnice a také něco pro ty nejstarší. Dárky jsou rozděleny jmenovitě, aby si například osmnáctiletá dívka nevybrala pod stromečkem chrastítko,“ upřesňuje vrchní sestra. Děti, které odcházejí před Štědrým dnem, dostávají dárky na cestu, navíc musí být přichystaná i rezerva pro ty, které se ještě mohou v průběhu Vánoc v nemocnici objevit. A odkud se dárky v nemocnici objeví? „Oslovíme paní ředitelky základních škol, zda by děti nedodaly hračky kamarádům v nemocnici,“ říká vrchní sestra o jednom ze způsobů, jak udělat malým pacientům radost. V poslední době se osvědčila i návštěva klaunů, které děti lůžko od lůžka obveselují.

V táborské nemocnici však začínají již Mikulášem. Děvčata ze zdravotnické školy se ustrojí za Mikuláše, čerta a anděla a postupně obcházejí děti s pamlsky. Ty připraví do balíčků dietní sestry. Většinou se jedná o ovoce a nějaké dobroty, podle toho, jak to zdravotní stav dovolí. „Za tu dobu, co na dětském oddělení pracuji, jsem tady snad o Vánocích smutné děti nezažila,“ uzavírá s úsměvem vrchní sestra Dáša Kadlecová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.