Nečekaný objev amatérského hledače pokladů Lukáše (17): Řeka vydala pistoli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nečekaný objev amatérského hledače pokladů Lukáše (17): Řeka vydala pistoli!

Udičku nahodil i včera při názorné ukázce.
Udičku nahodil i včera při názorné ukázce.  (Foto Aha! - Martin Přibyl )

Posloužila trestnému činu, nebo se jí jen zbavil znuděný sběratel vojenských kuriozit? Nečekaný artefakt vylovil z Vltavy pod Vyšehradem středoškolák Lukáš Kolařík.

Zatímco Česko slavilo 17. listopad, výročí pádu socialismu, řeznický učeň Lukáš Kolařík (17) měl na pilno! Na pražské náplavce se pod Vyšehradem věnoval svému koníčku tzv. »magnet fishingu«. Amatérští hledači pokladů při něm naslepo hází do vody silným magnetem upevněným na dlouhém laně. To, co se jim na sofistikovaný nástroj uchytí, pak tahají ven. Lukáš byl při svém posledním lovu na vltavském břehu nebývale úspěšný. Z vody totiž na »první dobrou« vytáhl zrezivělou pistoli Walther P38.

Vzorná reakce

„Teprve jsem přišel a začínal. Hodil jsem magnet do vody jen jednou a hned se něco chytlo,“ vysvětlil. Pistoli prý ale nečekal. Zachoval se pohotově a vytočil linku 112. Zbraň si podle jeho slov převzali policisté. V současnosti zjišťují, zda nebyla použita. „Odevzdat ji mne napadlo úplně automaticky. Vím, že si nalezenou střelnou zbraň nemohu nechat, že to není legální,“ uzavřel.

Nadšený magnetář

Lukáš se lovení magnetem věnuje více než pět let. „Kromě pistole jsem našel i vojenské poznávací známky, ruční vrtačku, dopravní značku nebo klíč,“ pochlubil se. „Na magnet fishingu se mi líbí, že je u toho člověk sám. Jde k vodě a má klid podobně jako třeba na rybách,“ vysvětlil. Koníček podle něj není nákladný. „Magnet i s patnáctimetrovým lanem mě před lety stál kolem pětistovky. Potřebujete i rukavice a oblečení, které můžete zašpinit,“ doplnil.

Víte že...

každý, kdo nalezne zbraň, je povinen neprodleně oznámit nález nejbližšímu příslušníkovi policie anebo orgánu místní samosprávy?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.