Stomatolog Petr Kašpar: Vím, kde leží štěchovický poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stomatolog Petr Kašpar: Vím, kde leží štěchovický poklad!

Asi nejznámější hledači Josef Mužík (vlevo) a Helmut Gaensel nikdy neuspěli.
Asi nejznámější hledači Josef Mužík (vlevo) a Helmut Gaensel nikdy neuspěli. (Aha! – Josef Mašek, ČTK)

PRAHA – Pražský zubař Petr Kašpar je přesvědčen o tom, že se mu podařilo nalézt místo uložení části pověstného pokladu, který německá armáda na sklonku druhé světové války ukryla poblíž středočeských Štěchovic. O nalezení beden s cennostmi a dokumenty se přitom už v minulosti pokoušela řada profesionálních hledačů.

„Došli jsme k tomu, že víme s naprostou jistotou, kde se nachází úložiště,“ tvrdí Kašpar, který se hledání štěchovického pokladu věnoval se dvěma společníky přes dva roky. Podle něj němečtí vojáci bedny ukryli v několika různých skrýších a jemu se prý podařilo nalézt jednu z největších, umístěnou v zasypaném důlním díle. Kašpar se domnívá, že se ve štole nachází zlato ukradené nacisty z banky v Belgii a také různé dokumenty. „Dokonce máme čísla beden,“ říká Kašpar. Trojice hledačů při pátrání vycházela z výpovědí pamětníků, dobových map a leteckých snímků i různých dokumentů. Na jejich základě se jim prý poblíž Štěchovic podařilo najít skrýš, jejíž vchod je ukryt pod pětimetrovou vrstvou zeminy.

K definitivnímu potvrzení Kašparovy teorie chybí proto již jen pouhý poslední krůček: provrtání sondy s kamerou, která by bedny ukryté ve štole natočila. Náklady na hloubkový průzkum a vyzvednutí beden by podle Kašpara mohly dosáhnout řádově statisíce korun. Ty ale zatím nemá, a proto hodlá oslovit stát se žádostí o spolupráci.

Jako hledači štěchovického pokladu se v 90. letech minulého století proslavili Josef Mužík a Helmut Gaensel. Také oni již několikrát hlásili, že jsou na správné stopě, nikdy se jim však nic najít nepodařilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.