Policie zveřejnila video šmejdů: Děsivé útoky na neslyšící seniory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Policie zveřejnila video šmejdů: Děsivé útoky na neslyšící seniory

Zloděj se svou pomocnicí se domlouvají...
Zloděj se svou pomocnicí se domlouvají... (Foto Policie ČR)

Hnusný čin vyšetřují kriminalisté v komunitě neslyšících na jižní Moravě. Gauner se čtyřmi komplici tu okradl minimálně dvě stařenky o jejich úspory. Jednu z nich přitom znal už od dětství.

„Případ je výjimečný tím, že jak poškozené, tak i všichni pachatelé jsou neslyšící. Zdokumentovány máme zatím dva případy. Není ale vyloučeno, že jich je víc,“ upozornil kriminalista Josef Krobot. V prvním případě navštívily stařenku dvě ženy, které si s ní ve znakové řeči přišly povídat o víře. „Následně se k nim přidal muž a pak ještě další dva. Oběť pak vylákali z domu a okradli ji o 18 tisíc korun,“ popsal krádež mluvčí policie Pavel Šváb.

Vzápětí vyšel najevo ještě odpornější případ. Organizátor prvního případu, mladý muž s kriminální minulostí, totiž k více než devadesátileté seniorce, kterou znal od dětství, chodil jak do bankomatu. Obral ji celkově o 300 tisíc! „Vůbec mu přitom nevadilo, že okradená krádeže brzy zjistila. Využíval toho, že paní už zapomíná a za pár dnů si už nic nepamatovala a pustila ho opět k sobě domů,“ poukázal na odporný cynismus Krobot.

Přiznání s úsměvem

Pod tíhou důkazů se hlavní organizátor krádeží přiznal a řekl, že toho lituje. Nicméně měl u toho úsměv od ucha k uchu s odůvodněním, že potřeba byla vyšší, neboť splácel dluhy a exekuce.

Dostane pět let?

Organizátorovi hrozí za krádež a porušování osobní svobody až pět let vězení. Jeho čtyři komplicové (dva muži a dvě ženy) nebyli dosud trestáni. Mohou tak za mříže maximálně na tři roky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.