Úspěšný test NASA: Záchranu Země vypočítali Češi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Úspěšný test NASA: Záchranu Země vypočítali Češi!

Sonda DART úspěšně otestovala připravenost Země na odvracení meteoritu z kolizní dráhy.
Sonda DART úspěšně otestovala připravenost Země na odvracení meteoritu z kolizní dráhy. (Foto NASA, AÚ AV ČR)

Spočítali záchranu naší planety! Čeští astronomové se podíleli na úspěšném testu planetární obrany před dopadem meteoritu. I díky nim sebevražedná sonda DART poprvé v historii odklonila měsíc Dimorphos z kurzu. Měsíc navíc Češi před 19 lety objevili...

Český tým vědců je s misí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) spjatý od samého začátku. V roce 2003 totiž Češi objevili měsíc Dimorphos a poté vypočítali i jeho dráhu za pomoci vlastní metody, časově rozlišené fotometrie, což na konci září pomohlo sondě DART k přesnému zásahu. „Systém Didymos-Dimorphos v dalekohledech nerozlišíme, je prostě příliš daleko a příliš malý, vidíme ho jako světelný bod. Můžeme ale měřit jeho jasnost a jak se v čase mění. Při měření zjistíme, že se ta dvě tělesa periodicky zakrývají, jak kolem sebe obíhají a vrhají stíny, což vede k periodickým poklesům jasnosti.

Tyhle poklesy měříme a z toho lze spočítat přesnou dráhu i oběžnou dobu měsíčku kolem hlavního tělesa,“ řekl Aha! vedoucí českého týmu, astronom Petr Pravec. Hodiny výpočtů se ukázaly jako přesné, sonda DART byla dokonce úspěšnější, než se očekávalo. Za úspěch by totiž vědci považovali zkrácení doby oběhu alespoň o 10 minut. „Současný odhad je, že se ta oběžná perioda zkrátila o 32 minut, což budeme dále zpřesňovat, protože je to sice krásný výsledek už teď, NASA by ho ale ráda měla co nejpřesnější,“ dodal Petr Pravec.

Šance na spásu lidstva

Mise otestovala obranu před dopadem meteoritu, známou dosud jen z vědecko-fantastických filmů. Sonda DART do měsíce Dimorphos narazila 27. září neuvěřitelnou rychlostí 6,6 km/s. (23 760 km/h.) ve snaze změnit její kurz a dobu oběhu okolo planetky Didymos. „Jde o zlomový moment pro planetární obranu i celé lidstvo. DART je výsledkem mezinárodních snah a je odpovědností nás všech bránit naši planetu. Je jediná, kterou máme,“ řekl ředitel NASA Bill Nelson. Dimorphos ani Didymos pro naši planetu nepředstavovaly hrozbu, mise otestovala schopnost lidstva bránit se.

Víte, že...

...v roce 2026 k měsíci dorazí evropská sonda Hera, která bude důsledky střetu dále zkoumat?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.