Výbuchy plynovodů pod Baltem! Scénář jako ze špionážního filmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výbuchy plynovodů pod Baltem! Scénář jako ze špionážního filmu

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn.
Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. (Twitter)

Úterní úniky zemního plynu z plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře v blízkosti Švédska a Dánska mohly být důsledkem speciální operace jako z »bondovky«. Bude to mít vliv i na nás?

„Je to pravděpodobně sabotáž,“ prohlásila švédská premiérka Magdalena Anderssonová 55). Podobně se vyjádřila dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová (44), podle které se také jedná o úmyslný čin. Taktéž seismologové ze Švédska a Dánska uvedli, že příčinou úniků mohou být spíše výbuchy, a nikoli zemětřesení či přirozené přírodní sesuvy. Kdo za explozemi v Baltském moři stojí a zda se skutečně jedná o něčí »práci«, však momentálně není možné s jistotou říci. „Určit viníka je úkolem pro příslušné úřady v Dánsku a Švédsku. Nemá smysl teď spekulovat, potřebujeme fakta,“ řekl Aha! energetický expert Václav Bartuška (54).

Česko v klidu

Naší země by se situace neměla výrazněji dotknout. „Na aktuální situaci se zásobením to nemá vlastně žádný vliv, protože jednička (Nord Stream 1 – pozn. red.) už je v podstatě zhruba měsíc mimo provoz,“ řekl Aha! energetický expert Jiří Gavor. Podle něj je současná naplněnost našich plynových zásobníků zhruba 85 %. To by měly být více než tři miliardy kubíků plynu, jak uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (55, za STAN). „Dodávky plynu do Česka pokrývají denní spotřebu a daří se i vytvářet zásoby,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.