Volby 2022: Neuvěřitelné příběhy kandidátů v komunálkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Volby 2022: Neuvěřitelné příběhy kandidátů v komunálkách

Bzeneckým kandidujícím ženám není cizí lehkost a nadsázka. Název uskupení si vybraly podle amerického akčního filmu z roku 2017, natočeného na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o superhrdince Wonder Woman.
Bzeneckým kandidujícím ženám není cizí lehkost a nadsázka. Název uskupení si vybraly podle amerického akčního filmu z roku 2017, natočeného na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o superhrdince Wonder Woman. (Blesk:Wonder Women)

Unikátní, ryze ženskou kandidátku, mají voliči na výběr v Bzenci na Hodonínsku. V tamních dámách vzkypěla tak trochu krev a založily uskupení Wonder Women (Zázračné ženy). Proč? Ve vedení vyhlášeného vinařského města se už přes čtvrtstoletí točí jako na orloji stále stejné tváře, a takřka výhradně mužské.

Na 15členné kandidátní listině figurují například marketingová manažerka, mistrová ve fabrice, řidička, prodavačka, trenérka nebo učitelka. „Pánové už ukázali, co umí, teď jsme na řadě my. Připravily jsme silnou, genderově nevyváženou kandidátku,“ vzkázala lídryně kandidátky Irena Koukalová-Uličná (51). Co to v praxi znamená? „Kašleme na chlapy, chceme, aby město vedly ženy,“ lákají voliče k urnám bzenecké amazonky.

Svoji kandidaturu berou velmi vážně, avšak odlehčeně a s nadhledem. „Všimly jsme si, že už jsme dávno ve třetím tisíciletí, že kultura a sport jsou nedílnou součástí života, že bezpečnost je na prvním místě, že volení zastupitelé jsou tu pro občany a že můžeme spolupracovat a vzájemně se podporovat,“ tvrdí 15 statečných ženských.

Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce

Video se připravuje ...

Co chtějí

Bzenecké Wonder Women chtějí prožít šťastný a spokojený život v krásném, rozvíjejícím se městě, reflektujícím to, že tady žijí děti. Pro řízení chodu společnosti je podle nich žádoucí, aby v institucích, které rozhodují o společné budoucnosti, byla zastoupena obě pohlaví.

Nečtiny na Plzeňsku: Dívčí válka

My vám to letos ve volbách natřeme! Jak prohlásili, tak i činí a v Nečtinech na severu Plzeňska vytvořili místní dvě kandidátky. Jednu ryze ženskou, druhou pak mužskou.

„Vedla nás k tomu genderová vyváženost. Práce pro obec je něco jako sport. Proč by ta naše základna nemohla mít družstvo ženské a mužské,“ směje se lídr mužské kandidátky a současný starosta Jiří Křemenák (64). „Bylo nás tolik, že jsme si nakonec řekli, že se rozdělíme na chlapy a ženské. Je to taková recese na Dívčí válku,“ objasnila Jitka Stoklasová (39), která je dvojkou na ženské kandidátní listině.

V místní hospodě, která stojí přímo naproti volební místnosti, se teď místní škádlí. „My říkáme: Holky, natřeme vám to. A ony: Ne, my vám,“ dodal Křemenák. Obě strany se ale shodují, že klání ve volbách berou jako nadsázku. Všichni totiž chtějí, aby obec prosperovala.

Andrej Babiš u komunálních voleb 2022: Takhle volil v Průhonicích. Bez manželky Moniky

Video se připravuje ...

Byli na kandidátkách, ale nevěděli o tom: MYSLEL SI, ŽE PODEPISUJE MYSLIVCE...

Šok v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Na volebních kandidátních listinách do místního zastupitelstva se objevili tři lidé. Problém je v tom, že o tom neměli ani tušení!

Po vytištění kandidátek strnuli v šoku. Nahlas se ale ohradil jen jediný z nich – Oldřich Klanica. „Nebyl jsem osloven s kandidaturou za volební stranu Za spokojený život. Ani bych s ní nesouhlasil. Moje jméno bylo zneužito,“ vzkázal všem přes starostku Jaroslavu Rajchlovou (Věstonický spolek) rozhořčený muž. Zveřejnit svou podobu odmítl. Prý si myslel, že podepisuje souhlas s kandidaturou myslivců. Skandál nebude mít na volby žádný dopad. „Na lístcích už zůstali. Občané u voleb dostanou pouze informaci o tom, že tři konkrétní kandidující odstoupili,“ vysvětlil tajemník Městského úřadu Mikulov Jiří Večeřa.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.