Vyčerpaný opeřenec měl na mále: Výr uvázl v plotě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vyčerpaný opeřenec měl na mále: Výr uvázl v plotě!

Po rekonvalescenci si opět užívá svobody.
Po rekonvalescenci si opět užívá svobody.  (Foto ZS Falco)

Vyhublý a se zlomeným křídlem visel na plotě u vodárny v Podsedicích na Litoměřicku. Výr velký měl na kahánku a nebyl schopný se ze spárů plotu dostat.

Vysílený čekal na svou smrt. Naštěstí si ho všimli ošetřovatelé ze záchranné stanice Falco a zachránili mu život. „Čtrnáct dní jsme ho piplali, starali se o něj, krmili ho a ošetřovali a povedlo se,“ radoval se vedoucí stanice Václav Tomšovský. Opeřenec s latinským názvem Bubo bubo se konečně mohl vrátit zdravý do přírody, jeho vypuštění se obešlo bez problémů. Dokonce i zlomené křídlo se skvěle zahojilo a nebránilo mu v rozletu. Sova si teď musí ještě zvyknout na nové prostředí, což by ale neměl být problém.

Král noci

Výr velký je velký mohutný pták a jedna z největších sov. Říká se mu král noci nebo také ušatá sova. Rozeznatelný je totiž především pro svoje „ouška“. Jde o tzv. pohyblivé chvostky z peříček, která připomínají sluchový orgán. U nás je ohrožený a státem zvláště chráněn.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.