Co ta kočka říká? Tělo jako dorozumívací nástroj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Co ta kočka říká? Tělo jako dorozumívací nástroj

kočka
kočka (Shutterstock)

Přivezli jste si z prázdnin malé rozkošné koťátko a chcete mu co nejlépe porozumět? Nebo máte číču už delší dobu a zdá se vám, že vám občas ráda dělá naschvály? Naučte se »kočičí řeč« a domluvíte se hladce!

Umí vaše číča mluvit?

Kdo by si pomyslel, že kočka je »němá tvář«, asi neměl štěstí tyto zajímavé šelmičky více poznat. Kočky umějí vydávat na stovku rozličných zvuků! Zvuky používají už jako koťata, když chtějí přivolat maminku a opačně zase matka různými hlasovými projevy svá mláďata učí běžnému životu, ale také je varuje před nebezpečím. V dospělosti pak kočka specifickým mňoukáním volá na svého páníčka, že mu přinesla dáreček ve formě právě ulovené myšky. Kolikrát si s vámi ale bude chtít i jen tak »poklábosit«, třeba aby vám povykládala o dobrodružstvích, které v průběhu dne zažila. Kočičí řeč je manipulativní směrem k majitelům, aby dostaly, co chtějí. Mňoukání obvykle znamená něco jako „Nakrm mě!“, „Hlaď mě!“ nebo „Všimni si mě!“

UŠI

Kočky vyjadřují emoce ušima. Když směřují dopředu, ukazují zájem. Čím více se uši kočky natáčejí do stran a dozadu, tím větší je její vzrušení nebo úzkost. Zapadlé uši a syčení nebo švihnutí jsou znamením, že se cítí ohrožena nebo se jí nelíbí, co děláte.

Stačí se dobře dívat!

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Hrdě vztyčený ocas s lehounce ohnutou špičkou značí spokojenou kočičku, které nic nechybí a která se cítí bezpečně a spokojeně. Ocas je zároveň znamením interakce, že právě teď je s vámi ochotna komunikovat.

2) Pokud se kočka tváří stejně jako ta na obrázku, značí to, že se cítí ohrožená.

3) Takto vypadá šťastná a spokojená kočička, která se ve vaší společnosti cítí na výsost dobře.

4) Tato kočička je spokojená, s plným bříškem a viditelně v pohodě.

5) Když se kočička »naaranžuje « do této polohy, můžete být v klidu. Cítí se v bezpečí, relaxuje a jen tak si ve svém kočičím rytmu lelkuje.

6) Míca má ocas skloněný za tělem a velmi soustředěný výraz – nezapomínejte, že je kočka lovec a pravděpodobně má teď v merku svou budoucí kořist.

7) Přikrčená kočička se sklopenýma ušima vyjadřuje strach a pocity ohrožení. Pokud se jí zježí srst na ocasu, je připravena, že půjde do tuhého.

8) Položí-li se kočka před vámi na záda a nechá se pohladit na bříšku, a ještě u toho slastně vrní, můžete si gratulovat. Dává vám tak najevo svou absolutní důvěru a odevzdání se.

9) Zvědavá kočička natáčí ouška jako radary na všechny strany a očka má rozšířená, aby jí náhodou něco neuteklo.

OČI

Doširoka otevřené oči ukazují důvěru, zatímco zúžení na štěrbinu může signalizovat strach nebo agresi. Pokud vaše kočka vykazuje pokleslá, ospale vypadající oční víčka, je to známka toho, že je uvolněná a důvěřuje vám. Zkuste pomalu mrknout a zjistěte, zda vaše kočka mrknutí opětuje. Je to projev náklonnosti.

Kočičí věk

Toulavé kočky se dožívají v průměru kolem deseti let, naproti tomu kočky domácí s pravidelnou stravou a lékařskou péčí pokoří i dvacítku, někdy i více! Když to navíc přepočítáte na kočičí léta, vyjde číslo blížící se »lidské« stovce!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.