Josef Beránek (79) ze Slavičína protahuje tělo každý den: Z atleta plavčíkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Josef Beránek (79) ze Slavičína protahuje tělo každý den: Z atleta plavčíkem!

„Na koupáku jsem ve svém živlu,“ přiznává Josef Beránek.
„Na koupáku jsem ve svém živlu,“ přiznává Josef Beránek.  (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Josefa Beránka)

Zanedlouho oslaví 80. narozeniny, ale energie má jako mladík! Josef Beránek (79) ze Slavičína na Zlínsku je jedním z nejstarších činných plavčíků u nás. Na místním koupališti je bývalý úspěšný atlet téměř denně.

Josef se střídá s mladými plavčíky, studenty. „Za ty roky jsem nemusel řešit žádný větší problém, občas jen nějaké ty odřeniny a naraženiny. Ale jsem tady ten nejpřísnější a některé neukázněné návštěvníky i vyhazuji. Zodpovědnost je přece na mně,“ přiznal Josef. Začínal už jako student Pedagogického institutu v tehdejším Gottwaldově, dnes Zlíně. Absolvoval kurz Trenér III. stupně v plavání a jak říká, nikdy toho nelitoval. „Udržuji se v kondici, ale mám angínu pectoris, tak nemohu běhat. Každý den plavu, chodím, doma šlapu na rotopedu a venku na kole,“ popisoval Aha! zapálený sportovec. V zimě holduje i sjezdovému lyžování. „Kromě toho všeho se starám o domek a na zahradě pěstuji všechno, co jde,“ dodal.

V mládí skákal

Sympatický senior se v mládí závodně věnoval i atletice, skákal o tyči a vedl si velmi dobře. „Byl jsem pátý v tabulce, pět let jsem se držel v první desítce v republice a v širším výběru reprezentace. Můj největší výkon 455 cm,“ pochlubil se. Začal v pěti letech na dřevěné ohoblované tyči. Pak dostal do ruky bambusovou, kovovou a americkou laminátovou. Protože tehdy se po skoku dopadalo jen do písku, měl čtyřikrát výron v kotníku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.