Covid v Česku: Každý třetí je nakažený! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Covid v Česku: Každý třetí je nakažený!

Laboratoře odhalují pozitivitu u třetiny testovaných.
Laboratoře odhalují pozitivitu u třetiny testovaných. (Foto Aha! – D. Malík, R. Klejch, K. Kopáč )

Nakažených covidem přibývá, ačkoliv se málo testuje. Zájem o testy mají především ti, co nákazu pociťují. A tak laboratoře hlásí pozitivitu u třetiny z nich! Odborníci však čísla nevidí tak černě.

„Nepozorujeme rizikový vývoj. Jen se zastavil pokles. Za zvýšeným počtem nakažených stojí nakažlivější subvarianta omikronu kentaur a poměrně vysoká záchytovost testů, tedy fakt, že se testují ti, kteří mají podezření,“ řekl Aha! šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek. Čísla přestala podobně klesat i v předchozích dvou letech. Důvod?

Lidé se koncem prázdnin vracejí z dovolených a dochází k více kontaktům. Podzimní vlna se zpozdí? Jak se epidemie bude vyvíjet poté, až děti zasednou do školních lavic a lidé se ve velkém vrátí do práce, nelze podle odborníků odhadovat. „Letos je jiná nakažlivost, jiný imunitní systém. Pokud se ale bude šířit varianta, která tu byla celé léto, tak díky dobré imunitě může podzimní vlna přijít se zpožděním,“ myslí si Dušek s tím, že s novou variantou by se situace mohla vyhrotit.

Víte, že...

...podle americké studie je omikron tisíckrát nakažlivější než varianta delta?

Imunita začíná slábnout Populace je podle imunologa Václava Hořejšího díky očkování a prodělání nemoci relativně dobře chráněna proti těžšímu průběhu. „To však neplatí v případě mírné infekce. Ochrana bude průběžně slábnout. Lidé z rizikových skupin by měli respektovat doporučení a dát si druhou posilující dávku,“ řekl Hořejší. Věří, že na podzim budou k dispozici lepší vakcíny a také antivirotické léky. 

Na JIP 30 pacientů

I když čísla nově pozitivních rostou, velká většina z nich má mírný průběh. Situace v nemocnicích je pod kontrolou. Aktuálně se tam léčí 902 lidí, z nichž 30 je ve vážném stavu. Zásadní nejsou ani počty úmrtí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.